Menu
Tyrkiske lire blir stadig mindre verdt, og inflasjonen i landet er skyhøy. Matprisene har i gjennomsnitt økt med over 70 prosent det siste året. Foto: AP / NTB

Tyrkisk rente uendret tross høy inflasjon

Til tross for at Tyrkia opplever den høyeste prisveksten på 20 år, valgte sentralbanken torsdag å la renten forbli uendret – for fjerde måned på rad.

Av NTB | 14.04.2022 15:19:33

Politikk: Renten blir dermed stående på 14 prosent, opplyser banken etter et rentemøte torsdag.

Det er i tråd med president Recep Tayyip Erdogans ønske om å unngå høye lånekostnader, med håp om mer vekst, investeringer og eksport. Stikk i strid med det etablerte synet blant verdens økonomer, mener Erdogan at høyere rente gir økt inflasjon.

Siden september i fjor har banken kuttet renten med 5 prosentpoeng tross økende inflasjon. Rentekuttene har også ført til en valutakrise og ytterligere prisvekst for forbrukerne. I tillegg har krigen i Ukraina ført til dyrere energi for tyrkerne.

I mars lå årsinflasjonen på 61 prosent, og tyrkiske lire tapte 44 prosent av verdien sin mot dollar i løpet av fjoråret. Myndighetene forsøker å dempe effekten for vanlige tyrkere ved å gi skattefradrag på basisvarer og justere strømavgiftene.

(©NTB)

Flere nyheter: