Menu
En ukrainsk bonde ser på at kornåkeren hans brenner etter et angrep i Dnipropetrovsk-regionen i Ukraina. Det har vært samtaler mellom Ukraina og Russland i Tyrkia denne uken om mulig korneksport. Foto: Efrem Lukatsky / AP / NTB

Tyrkia: Russland og Ukraina enige på flere punkter

Ukraina og Russland har gjort framgang i forsøket på å løse striden om korneksporten, og det blir nye samtaler neste uke, ifølge Tyrkias forsvarsminister.

Av NTB | 13.07.2022 21:00:43

Ulykker og naturkatastrofer: Tyrkia har sammen med FN jobbet for å få på plass en avtale om å frakte korn ut av Ukraina, som er en av verdens største korneksportører.

Russlands angrep på landet har bidratt til en global matkrise der flere hundre millioner mennesker trues av sult

Onsdag møttes militære delegasjoner fra Russland og Ukraina bak lukkede dører i Istanbul. Det var de første direkte samtalene mellom partene siden mars.

Få timer senere sendte det tyrkiske forsvarsdepartementet ut en uttalelse der det i én setning ble opplyst om at samtalene er avsluttet. Samme kveld sa forsvarsminister Hulusi Akar at det blir nye møter.

– Det er enighet om at de russiske og ukrainske delegasjonene skal møtes igjen i Tyrkia neste uke, sier Akar.

En endelig avtale om å få eksportert anslagsvis 20 til 25 millioner tonn korn som nå står fast i ukrainske havner, kan bli spikret neste uke, signaliserer Akar.

– På dette møtet, som vi skal holde neste uke, vil alle detaljene bli gjennomgått en gang til, og arbeidet vi har gjort, vil bli undertegnet, sa han.

Ukrainas utenriksminister Dmytro Kuleba sa før samtalene at det er håp om å få på plass en avtale.

– Vi er to steg unna en enighet med Russland. Vi er klare til å eksportere korn. Vi er i siste fase av forhandlingene, og alt avhenger av Russland, sier Kuleba.

Han var imidlertid klar på at korneksporten fra det krigsherjede landet ikke vil bli gjenopptatt uten sikkerhetsgarantier for skipseiere, godseiere og Ukraina som nasjon.

Målet med kornsamtalene er å få på plass en avtale som gjør at kornet kan fraktes ut fra ukrainske havner og trygt gjennom Svartehavet. Akar sier at delegasjonene er enige om «felles kontroller» ved havnene. De er også enige om metoder for å sikre at forsyningsrutene i Svartehavet er trygge, ifølge den tyrkiske forsvarsministeren.

Krigen i Ukraina har ført til økte matpriser over hele verden. Men den har også økt faren for sult i en rekke land, der blant annet konflikt og tørke fra før har skapt frykt for enorme sultkatastrofer. Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC) sendte nylig ut akutt advarsel om global sultkrise.