reklame for Sheiken Bowling
Menu
Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan har igjen gitt klarsignal til en militæroperasjon mot kurdiske stillinger nordøst i Syria, samt i Irak. Landet har fra før av okkupert områder i Nord-Syria og har med jevne mellomrom angrepet mål i den selvstyrte kurdiske regionen i Nord-Irak. Foto: Firdia Lisnawati / AP / NTB

Tyrkia med kraftige luftangrep mot Nord-Syria

Tyrkia har innledet kraftige luftangrep mot kurdiske militser i Syria og Irak. En kurdisk militærtopp sier han frykter krig.

Av NTB | 20.11.2022 13:36:46

Krig og konflikter: Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) melder at minst 27 personer er drept og 38 såret, mange av dem alvorlig, i til sammen 25 luftangrep.

Angrepene rammet sent lørdag kveld landsbyer i Aleppo-provinsen og området ved byen Kobani. De fortsatte ved Kobani søndag formiddag, ifølge SOHR.

– Denne bombingen tjener ingen. Vi gjør alt vi kan for å unngå en større katastrofe. Hvis det bryter ut krig, kommer det til å ramme alle, sier Mazloum Abdi, leder for den kurdiskdominerte militsen Syriske demokratiske styrker (SDF).

SDF støttes av USA og spilte en sentral rolle i kampen mot IS.

Syrisk rikskringkasting bekrefter angrepene.

Det tyrkiske forsvarsdepartementet meldte søndag morgen at angrepene er rettet mot Det kurdiske arbeiderpartiet (PKK) og den syriskkurdiske militsen YPG.

Tyrkia anser den syriskkurdiske militsen YPG, som utgjør mesteparten av SDF, som en forlengelse av den forbudte PKK.

– Kobani, byen som nedkjempet IS, er blitt utsatt for bombing av fly fra de tyrkiske okkupantene, står det i en melding på Twitter fra Farhad Shami, som er talsmann for SDF.

Tyrkiske luftangrep har også rammet to tett befolkede landsbyer nord i Aleppo-provinsen, og i den nordøstlige provinsen Hasaka, ifølge Shami.

Tyrkia har også hevdet at kvinnen fikk ordren fra Kobani.

Både PKK og YPG nekter for å ha noe med angrepet å gjøre.

Tyrkia legitimerer angrepene med retten til selvforsvar, som er nedfelt i FN-charterets artikkel 51. Argumentet er at de kurdiske basene brukes for å utføre angrepet mot Tyrkia, noe YPG avviser.

Meldingen om luftangrepene kommer samtidig som Tyrkias forsvarsminister Hulusi Akar har kunngjort at Tyrkia har iverksatt en ny militæroperasjon mot kurdiskkontrollerte områder i både Syria og Irak.

Ifølge SOHR har luftangrepene rammet både stillingene til syriske regjeringssoldater og stillingene til SDF, og både militskrigere og syriske regjeringssoldater skal være drept.

Nylig hevdet Tyrkia at PKK sto bak bombeangrepet som tok livet av seks personer og såret rundt 80 i sentrum av Istanbul. Kort tid etter angrepet pågrep de en syrisk kvinne som de hevder etterlot en bombe på stedet.

Flere nyheter: