Menu
Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan. Foto: Turkish Presidency via AP Photo/NTB

Tyrkia legger fram kravliste for å godkjenne svensk Nato-medlemskap

Den tyrkiske regjeringen har lagt fram en liste med krav på sin nettside for å vise hva som skal til for at landet vil godkjenne svensk Nato-medlemskap.

Av NTB | 24.05.2022 10:30:51

Politikk: I en Twitter-melding hevder Tyrkias regjering at Sverige støtter den kurdiske militsen YPG og også den mer kontroversielle gruppa PKK. Landet krever slutt på dette.

I tillegg er det krav om utlevering av påståtte terrorister fra Sverige og oppheving av sanksjoner mot Tyrkia.

Alle Natos 30 medlemsland må godkjenne at Sverige og Finland slutter seg til alliansen, noe de søkte om 18. mai. Hittil er Tyrkia det eneste Nato-landet som har uttrykt tydelig skepsis til dette.

Det har også vært signaler fra Tyrkia om at de er mer positive til finsk Nato-medlemskap, og vil ha lettere for å slippe Finland inn i organisasjonen. Den tyrkiske skepsisen har ført til en intens diplomatisk virksomhet mellom landene, samt mellom Tyrkia og USA.

Sist helg snakket Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan med både Sveriges statsminister Magdalena Andersson, Finlands president Sauli Niinistö og Natos generalsekretær Jens Stoltenberg.

Tyrkiakjenneren Jenny White ved Stockholms Universitet mener Sverige må ha en mer forsonlig retorikk overfor Tyrkia, uten at Sverige gir opp sine menneskerettighetsprinsipper.

– Man må kaste et bein til Tyrkia, sier hun.

White foreslår blant annet at Sverige bør be om bevis mot personene som Tyrkia krever utlevert, og granske om det gjøres ulovlige innsamlinger til PKK og andre terrorstemplede organisasjoner.

Tyrkia har tidligere uttrykt ønske om at de to landene tar tydeligere avstand fra den kurdiske gruppa PKK og utleverer flere personer som Tyrkia etterlyser.

– Det pågår en rekke diplomatiske anstrengelser. Vi avstår fra å kommentere ytterligere, sier Sveriges utenriksminister Ann Linde til nyhetsbyrået TT og andre svenske medier.

Flere nyheter: