reklame for Utvik Autoservice
Menu
Det tyrkiske fartøyet Oruc Reis er ankret opp utenfor kysten av Antalya i Middelhavet. En tyrkisk tjenestemann varsler at Tyrkia setter letingen etter olje og gass i omstridte farvann på vent. Foto: Burhan Ozbilici / AP / NTB scanpix

Tyrkia innstiller omstridt leting etter olje og gass i Middelhavet

Tyrkia har innstilt letingen etter olje og gass øst i Middelhavet og ber om samtaler med Hellas, som er blitt kraftig provosert av den tyrkiske aktiviteten.

Av NTB | 28.07.2020 15:33:24

Økonomi og næringsliv: President Recep Tayyip Erdogan ønsker en konstruktiv linje som innebærer at aktiviteten innstilles midlertidig, opplyser presidentens talsmann, Ibrahim Kalin, til CNN Turk tirsdag.

Nato-landene Hellas og Tyrkia har lenge vært på kollisjonskurs når det gjelder prøveboring etter olje og gass i farvannene utenfor Kypros. De tyrkiske aktivitetene har også ført til kraftige reaksjoner fra EU.

Nå sier Erdogans talsmann at konflikten bør løses ved hjelp av dialog, samtidig som han advarer Hellas om at det vil være nytteløst å bruke landets EU-medlemskap som pressmiddel.

I forrige uke utstedte Tyrkia retningslinjer for seismiske undersøkelser i farvannene mellom Kypros og Kreta. Hellas har tidligere advart Tyrkia mot å sende skip til området.

Tyrkia avviser grekernes argumentasjon om at det er beliggenheten til de greske øyene som avgjør hvilken del av kontinentalsokkelen Hellas har krav på. Tyrkia mener det er avstanden til det greske fastlandet som skal avgjøre.

– Hellas er vår viktige nabo. Alle bør fortsette å arbeide på sin egen kontinentalsokkel, og felles studier bør gjennomføres i omstridte områder, sier Kalin.

(©NTB)

Flere nyheter: