reklame for Sheiken Bowling
Menu
Piloten i Kobe Bryants helikopter kan ha blitt desorientert av tykk tåke rett før styrten i januar der basketstjernen, hans datter og sju andre om bord døde. Arkivfoto: Mark J. Terrill / AP / NTB scanpix

Tykk tåke kan ha gjort Bryants pilot desorientert

Piloten i Kobe Bryants helikopter kan ha blitt desorientert av tykk tåke rett før styrten i januar der basketstjernen, hans datter og sju andre om bord døde.

Av NTB | 18.06.2020 02:49:10

Ulykker og naturkatastrofer: Det viser en rapport fra National Transportation Safety Board (NTSB), ifølge nyhetsbyrået Reuters.

I rapporten påpeker de føderale granskerne at piloten Ara Zobayan på grunn av tåka kan ha «feilbedømt» vinkler i helikopterets kurs.

Det kan delvis forklare hvorfor Zobayan rapporterte til flygeledere at de var på oppadstigende kurs, da helikopteret i realiteten tapte høyde.

Rett før den fatale styrten 26. januar ga Zobayan beskjed til flygeledelsen om at helikopteret var på vei opp og ut av tykke skyer. Rett etter på krasjet helikopteret i fjellsiden nær byen Calabasas.

Det er ennå ikke konkludert med en årsak til ulykken, men rapporten onsdag påpeker at piloter kan bli forvirret med hensyn til høyde og akselerasjon når de ikke ser noen faste holdepunkter i landskapet – fjelltopper, horisont eller bakken under dem – som gir dem noe å forholde seg til. Fenomenet refereres til som «spatial disorientation» – såkalte «sanseillusjoner» på norsk.

(©NTB)

Flere nyheter: