Menu
Foto: Ty Stange / Ritzau Scanpix / NTB

– Tydelige signaler om havvind-satsing i Norge

Regjeringen har i dag lagt frem stortingsmeldingen «Energi til arbeid» og veilederen for havvind.

Av Egil M Solberg | 11.06.2021 13:59:36

Politikk: Stortingsmeldingen slår fast at Norge har ambisjoner innenfor havvind.

– Vi har lenge ventet på tydelige signaler om vilje til satsing fra regjeringen. Det har vi nå fått, sier Sverre Meling jr. i Maritimt Forum for Haugalandet og Sunnhordland.

Maritimt Forum for Haugalandet og Sunnhordland er godt fornøyd med at det skal identifiseres nye områder for havvind på norsk sokkel, at det legges opp til to eller tre konsesjonsområder på Sørlige Nordsjø II og minst tre områder på Utsira Nord. Dessuten at det skal etableres et samarbeidsforum rundt havvind.

– Vi har vært opptatt av at det må legges til rette for aktørmangfold i havvindsatsingen. Det mener vi det nå er lagt til rette for. Slik styrkes utviklingen av en bred, norsk leverandørindustri inn mot havvind. I dette bildet har vår region særskilt store muligheter, sier Meling.

Regjeringens varsler at Sørlige Nordsjø II skal bygges ut på kommersiell basis gjennom et auksjonssystem. På Utsira Nord blir det subsidieløsninger.

– Vi er spente på hvordan auksjonene innrettes på Sørlige Nordsjø II. Her er utbygging med bunnfaste installasjoner aktuelt, og i det markedet er det mange sterke, internasjonale aktører. Vi har et sterkt ønske om at havvindutbyggingen på norsk sokkel skal gi norsk verdiskaping, sier Sverre Meling jr.

I meldingen kommer det også frem at regjeringen erkjenner at det er et fremtidig behov for kraft i Norge, både til elektrifisering av sokkelen og til landbasert forbruk.

– Dette er en interessant erkjennelse. Havvind er en del av løsningen, avslutter Meling.

Regjeringen lover at den storstilte, og delvis statsstøttede utbyggingen av havvind som planlegges i Nordsjøen, ikke skal føre til sjokkregninger hos forbrukerne.

Flere nyheter: