Menu
Hviterusslands president Aleksandr Lukasjenko taler under 75-årsmarkeringen for slutten av andre verdenskrig. Foto: Sergej Gapon / Pool Photo via AP / NTB scanpix

Tusenvis feiret Seiersdagen i Hviterussland

Hviterussland trosset smittefaren og samlet tusenvis av mennesker til en militærparade i sentrum av Minsk under 75-årsjubileet for slutten av andre verdenskrig.

Av NTB | 09.05.2020 13:02:58

Politikk: De siste ukene har antall koronasmittede steget kraftig i landet, og det offisielle tallet på smittede ligger nå på over 21.100, mens 121 personer har dødd.

Hviterusslands president Aleksandr Lukasjenko ville imidlertid ikke avlyse feiringen av den såkalte Seiersdagen, og i en tale lørdag framholdt han at tragediene under andre verdenskrig ikke kan sammenlignes med dagens kriser.

Han har tidligere kalt bekymringene knyttet til koronapandemien for en «psykose» og bedt innbyggerne fortsette å leve som normalt. Han mener også at flere mennesker vil dø av sult og arbeidsledighet enn av koronaviruset.

I lørdagens militærparade deltok 3.000 soldater, flere titall fly og over 150 militærkjøretøy, deriblant stridsvogner fra krigen, melder nyhetsbyrået BeITA.

Hviterussland var tidligere en del av Sovjetunionen, der millioner av liv gikk tapt under krigen. Seiersdagen, som markerer seieren over Nazi-Tyskland, spiller fortsatt en stor symbolsk rolle og gir næring til nasjonal stolthet i både Hviterussland og nabolandet Russland

– Vi våger ikke engang å tenke på å svikte tradisjonene som allerede i 75 år har kastet glans over historien til seierherrenes store handlinger, sier Lukasjenko.

(©NTB)

Flere nyheter: