Menu
Nesten alle demonstrantene hadde munnbind og forsøkte å holde avstand til hverandre, opplyser politiet. Foto: Christoph Söder/ DPA / AP / NTB

Tusenvis demonstrerer mot økte husleiepriser i Berlin

Flere tusen mennesker demonstrerte i Berlin etter at en tysk domstol slo fast at byens regulering av husleiene er i strid med grunnloven og dermed ugyldig.

Av NTB | 15.04.2021 21:49:09

Krig og konflikter: Den såkalte Mietendeckel-loven ble vedtatt i fjor av delstatsregjeringen, som i Berlin består av Sosialdemokratene, De grønne og venstrepartiet Die Linke.

Loven skulle føre til at leieprisene for rundt 90 prosent av leilighetene i Berlin, ble frosset på 2019-nivå fram til 2025. Deretter skulle leien bare kunne økes i takt med inflasjonen.

Delstaten Berlin hadde imidlertid ikke adgang til å innføre regulering av leieprisene, konkluderer landets forfatningsdomstol. Årsaken er at denne muligheten ligger hos føderale myndigheter, ikke hos delstatene.

– Siden Mietendeckel-loven i hovedsak også angir tillatt leiebeløp for private boliglokaler, er den ugyldig i sin helhet, slo domstolen fast torsdag.

Samme dag møtte flere tusen opp til en demonstrasjon mot kjennelsen, melder nyhetsbyrået DPA. Demonstrantene i den tyske hovedstaden tok også til orde for å stanse økningen i leieprisene på landsbasis.

Det var husleieforeningen i Berlin som arrangerte protestmarsjen, som gikk fra Hermannplatz i Neukölln til Kottbusser Tor i Kreuzberg.

Boligkostnadene i Berlin har doblet seg de siste ti årene. Bare 18,4 prosent av byens 4 millioner innbyggere eier egen bolig, noe som er svært lavt sammenlignet med andre land i Europa.

(©NTB)

Flere nyheter: