reklame for Sheiken Bowling
Menu
Universitetet i Oslo har over 28.000 studenter, som denne høsten vil oppleve et litt annerledes undervisningsløp preget av koronatiltak. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Tusenvis av studenter på vei inn til et Oslo med stadig stigende smittetall

Mens smittetallene i hovedstaden stadig øker, forbereder byen seg på at tusenvis av unge førstegangsstudenter fra hele landet ankommer for høstsemesteret.

Av NTB | 08.08.2020 09:11:41

Sosiale forhold: Den siste uken har smittetallene i Oslo økt betraktelig, og mange unge har blitt smittet på diverse hjemmefester.

Med høstsemesteret på trappene har Oslo kommune utformet noen byvettregler til studentene, som skal henges opp på studiestedene, i parkene og på bibliotekene. Studentene oppfordres blant annet til å holde avstand til hverandre, samt å unngå kollektivtrafikk.

– Nå kommer det mange nye med store forventninger til hva både utelivet og fadderuker har å by på, og mange har nok senket skuldrene en god del i ferien. Derfor er vi nå opptatt av å informere godt, sier byrådsleder Raymond Johansen (Ap) til NTB.

Noen kommer fra småsteder rundt i distriktene som ikke har opplevd nevneverdig koronasmitte. Mange blir dermed nødt til å omstille seg til en helt ny hverdag i en storby preget av koronatiltak.

– Oslo har jo hatt strengere regler enn andre steder, sånn at de er nødt til å komme raskt inn i den tankegangen. Oslo er en åpen og tilgjengelig by som man skal glede seg til å komme til. Samtidig så har vi vært episenteret, og det bor rett og slett mange flere mennesker her, sier Johansen.

– Dette er en krevende situasjon, og vi ønsker å gi både nye og gamle studenter en god start på semesteret, sier UiO-rektor Svein Stølen til NTB.

Han sier at det kommende høstsemesteret vil foregå med en blanding av fysisk og digital undervisning.

– Både sosiale arrangementer og undervisningen vil foregå i henhold til de til enhver tid gjeldende reglene for godt smittevern. Vi legger til rette, men hver enkelt må også ta vårt digitale smittevernskurs, ha god hånd- og hostehygiene, holde avstand og bli hjemme dersom man har symptomer, sier Stølen.

– Jo mer vi studenter gjør, desto fortere vil vi komme til en normal studiesituasjon. Det er viktig å følge råd og opptre etter disse, men også at vi studenter ser og tar vare på hverandre spesielt i den situasjonen vi har vært og er i, sier leder Andreas Trohjell i NSO til NTB.

Byrådsleder Johansen følger smittesituasjonen i Oslo nøye. Han sier at dersom det skjer noe, kan det hende at kommunen må treffe konkrete tiltak der det er smitte.

– Dette er ikke over, og vi vil holde smittetallene lave. Vi ønsker overhodet ikke å komme i den situasjonen at vi er nødt til å stenge ned byen igjen, sier byrådslederen.

Rekordmange 108.000 nye studenter har i år fått tilbud om studieplass rundt om i Norge, og mange av dem setter i disse dager kursen for hovedstaden.

Det blir en litt annerledes studiehverdag denne høsten, og institusjonene har forberedt seg godt. På Universitetet i Oslo (UiO) skjer fadderukene i mindre grupper enn vanlig.

Norsk studentorganisasjon (NSO) understreker at studentenes rolle i den nasjonale dugnaden er viktig.

(©NTB)

Flere nyheter: