Menu
Flere hundre demonstranter samlet seg i Tunisias hovedstad Tunis med krav om at regjeringen måtte gå og parlamentet oppløses. Senere søndag kunngjorde landets president at statsministeren får sparken og at parlamentet suspenderes. Foto: Hassene Dridi / AP / NTB

Tunisias president sparker statsministeren og suspenderer parlamentet

Tunisias president Kais Saied har sparket landets statsminister Hichem Mechichi og suspendert det nedre kammeret av landets nasjonalforsamling.

Av NTB | 26.07.2021 00:24:19

Krig og konflikter: Lyden av bilhorn hørtes i gatene da avgjørelsen ble kunngjort like etter et krisemøte i presidentpalasset.

– Grunnloven tillater ikke at parlamentet kan oppløses, men den åpner for at arbeidet kan suspenderes, sa presidenten med henvisning til paragraf 80 som sier at slike tiltak kan brukes i tilfeller ved «overhengende fare».

President Saied sa videre at han vil ta over rollen som utøvende makt «med hjelp» fra en regjering ledet av en statsminister han selv vil utpeke.

Tidligere søndag ble det demonstrert i flere byer mot regjeringens håndtering av den økonomiske krisen og koronakrisen i det nordafrikanske landet.

I hovedstaden Tunis samlet flere hundre seg foran parlamentet i protest mot den islamistiske partiet Ennahda og statsminister Mechichi og krevde at parlamentet ble oppløst.

Det var også protester i byene Gafsa, Kairouan, Monastir, Sousse og Tozeur.

Tunisia har blitt overveldet av koronakrisen, som har kostet mer enn 18.000 av landets 12 millioner innbyggere livet.

Siden revolusjonen i 2011 som kastet diktator Zine al-Abidine Ben Ali, har Tunisia vært preget av politisk uro og manglende evne til å danne stabile og effektive regjeringer.

(©NTB)

Flere nyheter: