Menu
En kvinne får medisiner av frivillige i et varmetelt i Kherson. Foto: Jevhen Maloletka / AP / NTB

Tung hverdag for innbyggerne i gjenerobrede Kherson

Gjenerobringen av Kherson var et øyeblikk fylt med stolthet og glede for ukrainerne og ble sett som et mulig vendepunkt i krigen. Men innbyggerne går fortsatt tunge tider i møte.

Av NTB | 06.12.2022 12:07:00

Kriminalitet og rettsvesen: Byen, som er hovedsete i regionen med samme navn, er fri fra russisk kontroll, men den er hardt preget av konsekvensene som medfølger ni måneder med okkupasjon.

Den er stadig innen rekkevidde for artilleriet til de russiske styrkene som har trukket seg tilbake til den andre siden av Dnipro-elven.

Kherson ble tatt i mars, tidlig i krigen, og deler av regionen ble kontrollert av Russland fram til november, da ukrainerne gjorde store framskritt i en motoffensiv.

Før krigen hadde byen 200.000 innbyggere. Den ble befridd noen uker etter at Russland kunngjorde annektering av Kherson og tre andre regioner.

Tirsdag kunngjorde den russisk-oppnevnte guvernøren i regionen at rubelen skal erstatte ukrainske hryvnja som valuta på nyåret.

Folk står i kø i kulda for å få mat og vann. De minnes dem de har mistet, og dekker over folk som blir drept i nye luftangrep, med tepper.

Noen henter vann i Dnipro og risikerer samtidig å bli skutt av de russiske styrkene.

Etter gjenerobringen ble det organisert konserter, og det var glede blant folk i byen. Innbyggerne hyllet soldater som ankom som helter, og surret seg inn i ukrainske flagg som soldatene signerte.

Kun uker senere høres stadig ambulanser som frakter dem som blir rammet av luftangrep. Flere forteller at de er blitt torturert av de russiske okkupantene. De stadige strømbruddene tvinger folk til å stå i kø for å få ladet mobilene sine ved ladestasjoner i byens parker.

På natta leter folk med lommelykt i ruinene etter bombede hjem.

De pakker sakene sine i bilen, tar med seg kjæledyr og drar til et tryggere sted, i håp om at krigen snart skal ta slutt slik at de kan vende hjem.

De som blir, gjør det med viten om at det er tøffe tak og en kald vinter i vente. Barna leker ved et forlatt kontrollpunkt der det ukrainske flagget er heist, selv om det går av eksplosjoner i nærheten.

Enkelte som anklages for å ha samarbeidet med russerne, står bundet fast i stolper i byen, der folk kan be dem skamme seg.

Siden gjenerobringen har nesten daglige luftangrep, strømbrudd og vannmangel blitt en ny hverdag for innbyggerne i byen.

Til forskjell fra småbyer og landsbyer som ligger tett på frontlinjen, framsto Kherson relativt uskadd.

For noen blir det for mye.