reklame for Haugesund Hudpleieklinikk
Menu
Tsunamivarselet gjelder for store deler av Alaskas sørkyst, blant annet i Homer, der folk forlot lavereliggende områder av byen. Foto: Michael Armstrong / Homer News via AP / NTB

Tsunamivarsel etter jordskjelv utenfor Alaska

Det er sendt ut tsunamivarsel etter et kraftig jordskjelv sør for øygruppen Aleutene i Alaska mandag.

Av NTB | 20.10.2020 00:53:03

Ulykker og naturkatastrofer: Det største skjelvet hadde en styrke på 7,5 og en dybde på 40 kilometer under overflaten, opplyser det amerikanske jordskjelvsenteret USGS. Det har også blitt registrert minst fire etterskjelv med en styrke på 5.

Skjelvet skjedde om lag 92 kilometer fra den vesle byen Sand Point, og tsunamivarselet gjelder for store deler av sørkysten av den amerikanske delstaten, inkludert Aleutene og de spredt befolkede stedene Sand Point, Cold Bay og Kodiak.

Faresonen strekker seg flere hundre kilometer nordøst mot Cook Inlet, men inkluderer ikke Alaskas største by Anchorage, som ligger innerst i fjorden.

Faren for en mulig tsunami blir fortløpende vurdert, opplyser USAs etat for hav- og atmosfæreforskning (NOAA).

Det har så langt ikke kommet meldinger om ødeleggelser eller skader, og USGS opplyser at sjansen for ødeleggelser fra selve skjelvet er liten.

Skjelvet kunne blant annet i den vesle byen King Cove, men alt ser ut til å være intakt, sier byadministrator Gary Hennigh til Anchorage Daily News. Han sier innbyggere og arbeidere på hermetikkfabrikken er evakuert til høyereliggende områder til de vet mer om tsunamivarselet.

(©NTB)

Flere nyheter: