reklame for Sheiken Bowling
Menu
To kvinner nyter varmt vårvær ved Vltava-elva i Praha før helgen. Landet vil lette på noen av restriksjonene som er blitt innført for å bremse spredningen av koronaviruset. Foto: Petr David Josek / AP / NTB scanpix

Tsjekkias president vil holde grensene stengt i ett år

Tsjekkias president Milos Zeman mener at landet bør holde grensene stengt og forby reiser til utlandet i ett år.

Av NTB | 20.04.2020 09:32:36

Fritid: Zeman sa dette i et radiointervju søndag, men presidenten har først og fremst en seremoniell rolle i Tsjekkia og derfor ingen anledning til å fatte slike beslutninger.

I radiointervjuet hevdet Zeman at beslutningen om å stenge landets grenser for inn- og utreise vil bli forlenget i rundt ett år «for å hindre en ny smittebølge forårsaket av reisende til land hvor epidemien fortsatt ikke er over».

Opposisjonen i Tsjekkia kaller regjeringens beslutning om å stenge landets grenser for grunnlovsstridig og krever at de åpnes igjen. Turistnæringen krever det samme.

Drøyt 6.700 har til nå fått påvist koronasmitte i Tsjekkia, og av disse er 186 døde.

Zeman har utmerket seg med knallhard retorikk mot innvandring, kaller islam «dødens religion» og har insistert på at muslimer er «umulige å integrere».

Han nekter også for at klimaendringene er menneskeskapt og har lite til overs for landets medier. Under en pressekonferanse trakk han en gang fram en kopi av et automatgevær med teksten «for journalister».

Budskapet fra Tsjekkias utenriksminister Tomáš Petříček var imidlertid stikk motsatt søndag. Ifølge ham planlegger regjeringen nå å gjenåpne grensen, først mot Østerrike og Slovakia for reiser knyttet til arbeid og næringsvirksomhet.

75 år gamle Zeman ble president i 2013. Han er kjent for å stå Russland nær og var en av få europeiske ledere som har sluttet helhjertet opp om Donald Trump i den amerikanske valgkampen i 2016.

(©NTB)

Flere nyheter: