Menu
Ukrainsk personell henter opp levninger som er funnet i massegraven i Izium. Nå krever Tsjekkia at det opprettes en egen krigsforbryterdomstol for å straffeforfølge Russland. Foto: Jevhen Maloletka / AP / NTB

Tsjekkia vil ha krigsforbryterdomstol etter massegrav-funnet i Izium

Tsjekkias utenriksminister sier det bør opprettes en internasjonal spesialdomstol for krigsforbrytelser etter funnet av en massegrav i Izium i Ukraina.

Av NTB | 17.09.2022 17:50:47

Kriminalitet og rettsvesen: Over 440 lik er funnet i massegraven etter at russiske styrker trakk seg ut av byen og den ble gjenerobret av ukrainske styrker. Mange av likene bærer preg av å ha lidd en voldelig død.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj sier flere massegraver trolig blir funnet etter hvert som ukrainske styrker gjenerobrer flere områder.

– Russerne etterlater seg død over alt. De må holdes til ansvar, sa Zelenskyj fredag.

Lørdag skriver Tsjekkias utenriksminister Jan Lipavský på Twitter at det må opprettes en egen krigsforbryterdomstol som kan etterforske saken og straffeforfølge de ansvarlige.

– Russland har etterlatt seg massegraver med hundrevis av mennesker som er skutt og torturert i Izium-området. I det 21 århundret er slike angrep på sivilbefolkningen ufattelig og avskyelig. Vi kan ikke overse det. Alle krigsforbrytelser må straffes. Jeg ber om at det raskt etableres en egen internasjonal spesialdomstol som kan straffeforfølge slike forbrytelser, skriver han.

Tsjekkia har for tiden formannskapet i EU.