Menu
President Idriss Déby på et bilde tatt under et toppmøte i Mauritania i fjor sommer. Foto: Ludovic Marin / Pool / AP / NTB

Tsjads president døde etter kamper

Tsjads mangeårige president Idriss Déby har dødd av skader han fikk som følge av kamper med opprørere, opplyser hæren i landet.

Av NTB | 20.04.2021 13:35:25

Politikk: En uttalelse fra hæren tyder på at presidenten selv deltok i krigshandlinger i den nordlige delen av landet.

– Han har akkurat trukket sitt siste sukk etter å ha forsvart den selvstendige nasjonen på slagmarken, sa generalen Azem Bermandoa Agouna i en uttalelse lest opp på statlig TV tirsdag.

Et militærråd ledet av Idriss’ sønn Mahamat Idriss Déby Itno, som er firestjerners general, skal styre landet inntil videre.

Det var valg i landet 11. april, og mandag kom meldingen om at Déby nok en gang var gjenvalgt.

Samme dag opplyste regjeringen at over 300 opprørere var drept i kamper. Fem regjeringssoldater var angivelig også drept etter åtte dager med kamper.

En tungt bevæpnet opprørsgruppe skal ha iverksatt et angrep fra sin base i Libya 11. april, samme dag som presidentvalget ble holdt.

Hvorfor presidenten oppsøkte et område med kamper og angivelig selv deltok i krigshandlinger, er ikke kjent. Hæren opplyser at Idriss hadde kommandoen over regjeringsstyrkene i helgen.

Idriss styrte Tsjad med hard hånd gjennom flere tiår, men ble samtidig regnet som en viktig alliert av vestlige land i konflikten med væpnede jihadist-grupper i den urolige Sahel-regionen.

I valget denne måneden fikk han nesten 80 prosent av stemmene, ifølge de offisielle resultatene. Mandag forsikret regjeringen at opprørernes offensiv var slått tilbake.

Idriss Déby satt med makten i Tsjad i over 30 år. Han ble 68 år gammel.

Tsjad har slitt med fattigdom og ustabilitet siden landet løsrev seg fra Frankrike og ble uavhengig i 1960. Flere grupper kjemper om makt og innflytelse.

Flere nyheter: