reklame for Sheiken Bowling
Menu
Politiet i Møre og Romsdal rykket torsdag morgen ut til landanlegget til gassfeltet Ormen Lange på Aukra etter melding om en uavklart situasjon. Foto: Shell / NTB

Trusseltelefon utløste evakuering på landanlegget til Ormen Lange

En trusseltelefon utløste full evakuering på gassanlegget Ormen Lange torsdag morgen. Den mistenkte mannen er også mistenkt for en lignende trussel tidligere.

Av NTB | 13.10.2022 13:30:56

Ulykker og naturkatastrofer: Politiet fikk melding klokken 8.41 torsdag morgen om at Ormen Lange hadde mottatt en trussel fra en innringer.

– Uavklart situasjon ved Ormen Lange. HV har vakthold på stedet. Politiet er på vei til stedet med ressurser, skrev politiet på Twitter en drøy halvtime senere.

Aukra-ordfører Odd Jørgen Nilssen har opplyst til TV 2 at det var snakk om en bombetrussel. Han vil imidlertid ikke bekrefte dette til NTB, og heller ikke politiet vil overfor NTB kommentere innholdet i trusselen.

– Trusselen var rettet mot et objekt på Ormen Lange, sier operasjonsleder Per Åge Ferstad i Møre og Romsdal politidistrikt.

Det tok ikke lang tid før det ble besluttet full evakuering av anlegget.

– Cirka en time etter at vi fikk inn meldingen var situasjonen avklart, og vi kunne gå tilbake til normal drift, sier Ferstad.

Mannen bor i et annet politidistrikt. Tidligere denne måneden ble hurtigruteskipet MS Nord-Norge evakuert da det lå til kai i Ålesund etter at de mottok en trussel på telefon. Også da fikk politiet raskt avklart at det ikke var snakk om en reell trussel.

– Vi mistenker at det er samme person, og den videre etterforskningen vil avklare det, sier Ferstad, som sier at mannen vil bli avhørt av det aktuelle politidistriktet.

Kort tid etterpå sa direktør Jan Soppeland for kommunikasjon og myndighetskontakt i Shell til NTB at produksjonen ville fortsette som normalt.

– Vi skal ivareta folkene våre som ble evakuert, og vi vil gå gjennom situasjonen for å se hva vi eventuelt kan lære av den. Når det gjelder selve hendelsen, så må vi henvise til politiet om dette, sier Soppeland.

Gassco, det statlige selskapet som eier gassledningene, understreker også at deres ansatte som ble preget av hendelsen, vil bli ivaretatt.

– Vår oppgave nå er å ivareta folk som kan ha opplevd situasjonen som skremmende. Produksjonen går nå som normalt og er ikke påvirket av hendelsen, skriver Gassco til NTB gjennom markedsansvarlig Anne-Sofie Hagland.

Det har vært mye oppmerksomhet rundt beredskapen ved olje- og gassanlegg i Norge og andre Nato-land etter at gassrørledningen Nord Stream i Østersjøen ble brutt 27. september. Det er antatt at den ble utsatt for sabotasje.

Beredskapen er økt ved norske olje- og gassanlegg, og Heimevernet er kalt inn for å bistå med overvåkingen.

Politiet fikk etter hvert kontroll på personen som ringte inn trusselen. Det er en mann som er kjent fra politiet fra før.

I 9.50-tiden opplyste politiet at situasjonen var avklart, og de evakuerte arbeiderne kunne returnere til jobb.

Ormen Lange er Norges nest største gassfelt, skriver Shell. Den ilandførte gassen behandles i Nyhamna på øya Gossa i Aukra kommune.

Flere nyheter: