Menu
Utenriksminister Liz Truss vil bli Storbritannias nye statsminister. Foto: Alastair Grant / AP / NTB

Truss kaster seg inn i kampen om statsministerjobben i Storbritannia

Utenriksminister Liz Truss lanserer sitt kandidatur til å ta over etter Boris Johnson som britenes statsminister og leder for Det konservative partiet.

Av NTB | 11.07.2022 00:31:27

Politikk: Hun er dermed den tiende kandidaten som melder seg på i kampen om jobben, melder BBC.

Partiets 1922-komité skal mandag legge en tidsplan for valget av nytt lederskap.

Truss kunngjorde sitt kandidatur i Daily Telegraph, og hun sa til avisen at hun kommer til å kutte i skattene «fra første dag», dersom hun blir valgt til statsminister.

– Jeg stiller som kandidat fordi lede, levere og ta de tøffe avgjørelsene. Jeg har en klar visjon om hvor vi må være, og erfaringen og besluttsomheten som trengs for å komme oss dit, sier Truss.

Flere kandidater har meldt seg på i løpet av helgen, og mange av dem har gjort skattepolitikk til sentrale tema i sine innsalg. Det har imidlertid blitt stilt spørsmål ved hvordan kandidatene skal betale for sine skatteløfter, skriver BBC.

Jeremy Hunt, Sajid Javid, tidligere helseministre, og handelsminister Penny Mordaunt kunngjorde sent lørdag kveld at de stiller.

Den 46 år gamle utenriksministeren har sittet i tre konservative regjeringer siden hun ble valgt inn i Parlamentet i 2010.

Hun var miljøminister i David Cameron regjering fra juli 2014 til juni 2016, og hun var justisminiter i Theresa Mays regjering fra juli 2016 til juni 2017, før hun i fjor ble utnevnt til utenriksminister av Boris Johnson.

Truss vokste opp i Leeds i Nord-England og jobbet ti år i energi- og telekommunikasjonssektoren før hun starter i politikken, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Så langt består listen av kandidater av følgende navn:

* Utenriksminister Liz Truss

* Tidligere statssekretær Kemi Badenoch

* Regjeringsadvokat Suella Braverman,

* Tidligere helseminister Jeremy Hunt

* Tidligere helseminister Sajid Javid

* Handelsminister Penny Mordaunt

* Samferdselsminister Grant Shapps

* Tidligere finansminister Rishi Sunak

* Parlamentsmedlem og såkalt backbencher Tom Tugendhat

* Finansminister Nadhim Zahawi

* Parlamentsmedlem Rehman Chishti

Hun antydet også at hun vil slutte seg til sine rivaler for å kutte selskapsskatten, reversere en økning i innbetalingen til folketrygden og reformere bedriftsbeskatningen.

Truss reiste hjem tidlig fra G20-møtet på Bali i Indonesia forrige uke etter at Johnson kunngjorde at han går av som både statsminister og leder for Det konservative partiet.

Den konservative politikeren Rehman Chishti kunngjorde sent søndag kveld at også han kaster seg inn i kampen om å bli britisk statsminister. Han er dermed den 11. kandidaten, melder Sky News.

(©NTB)

Flere nyheter: