Menu
President Donald Trump på pressekonferanse sammen med finansminister Steven Mnuchin onsdag. Foto: Alex Brandon / AP / NTB scanpix

Trump vil ha ulike restriksjoner fra sted til sted

President Donald Trump sier at myndighetene er i gang med å kartlegge hvor stor risiko det er for virusspredning i ulike deler av USA.

Av NTB | 26.03.2020 20:02:17

Økonomi og næringsliv: Trump har flere ganger uttrykt ønske om å lette på de harde restriksjonene som er innført i forbindelse med koronapandemien – helst før påske, slik at amerikansk næringsliv kan komme i gang igjen.

– Hver nye dag vi står utenfor gjør det vanskeligere å komme raskt tilbake, sa presidenten under den daglige pressekonferansen torsdag.

Under pressekonferansen sa lederen for presidentens kriseteam, doktor Deborah Birx, at det nye systemet tar sikte på å vurdere smittefaren med lokal presisjon i stedet for at det lages generiske regler som skal gjelde for hele USA. Det legges heller ikke opp til begrensninger i forflytting mellom steder med ulik grad av smittefare.

– Deler av dette vil behøve en høy grad av ansvarlig håndtering mellom fylkene, sa Birx.

Trump mener at økt testing vil gjøre det mulig å komme med mer nyanserte anbefalinger ut fra hvor i landet folk befinner seg.

Han understreker at de nye retningslinjene skal utarbeides i tett kontakt med landets helsemyndigheter.

Meldingen om de nye reglene kommer samtidig som situasjonen forverret seg mange steder, og USA passerte torsdag Kina i antall smittede. Millionbyen New York er spesielt hardt rammet, og mange peker nå på New Orleans som den neste storbyen som kan få status som et episenter.

I et brev til USAs guvernører før pressekonferansen torsdag skrev Trump at de nye retningslinjene skal gi delstater og lokale ledere mulighet til å fatte beslutninger om de enten skal beholde, øke eller lempe på regler om sosial distanse og andre tiltak som er iverksatt for å bremse spredning av koronaviruset.

I forrige uke kunngjorde Trump en 15 dager lang plan der folk ble oppfordret til å unngå store samlinger og holde seg mest mulig hjemme. Mange delstater har iverksatt langt strengere restriksjoner fordi de mente at de føderale reglene ikke var nok.

(©NTB)

Flere nyheter: