reklame
Menu
President Donald Trump truer i et brev til WHO tirsdag med å trekke hele støtten i organisasjonen permanent dersom ikke den innfører betydelige endringer i favør av USA de neste 30 dagene. Foto: Evan Vucci/ AP/ NTB scanpix

Trump truer med å trekke støtten til WHO permanent

President Donald Trump truer i et brev å fryse støtten til WHO permanent dersom ikke organisasjonen gjennomfører «betydelige forbedringer» i løpet av 30 dager.

Av NTB | 19.05.2020 06:32:41

Medisin og helse: Han beskylder WHO for å være for Kina-vennlig og hevder organisasjonen, som koordinerer den internasjonale innsatsen ved store sykdomsutbrudd, har skylda for pandemiens store omfang.

Trusselen kommer mens koronavirusutbruddet har kostet minst 320.000 liv globalt – nesten 92.000 av dem i USA. Trump har fått skarp kritikk for sin håndtering av epidemien på hjemmebane, blant annet for å ha kommet med blandede signaler om smitteverntiltak og for å ha anbefalt behandlingsformer som ikke er medisinsk bevist.

Senest mandag vekket det stor oppsikt da Trump sa at han tar malariamedisinen hydroksyklorokin jevnlig i den tro at det skal beskytte mot koronaviruset.

Angrep mot Kina og WHO er en gjenganger når Trump får kritiske spørsmål om koronaepidemien og håndteringen av den.

Særlig er Kinas forsøk på å kontrollere informasjonen da viruset ble oppdaget og spekulasjoner om at viruset kan ha spredt seg fra et laboratorium i Wuhan blitt viet stor oppmerksomhet av presidenten og hans krets.

En stor gruppe land har nå tatt til orde for en uavhengig evaluering av innsatsen i starten av pandemien, og på WHOs årsmøte ble en resolusjon om dette lagt fram av EU. Norge er blant de 120 landene som har stilt seg bak den.

– Jeg vil sette i gang en uavhengig evaluering på det tidligst passende tidspunktet, for å gå gjennom de erfaringene vi har høstet og det vi har lært, for å lage anbefalinger for å forbedre nasjonale og globale pandemiplaner og retningslinjer, sa han.

– Vi må gjøre alt vi kan for å hindre at dette skjer igjen, føyde generalsekretæren til.

Også Kina stiller seg bak en gjennomgang, vel å merke etter at pandemien er brakt under kontroll.

– Hvis Verdens helseorganisasjon ikke forplikter seg til betydelige, vesentlige forbedringer i løpet av de neste 30 dagene, vil jeg gjøre min midlertidige frys av USAs bidrag til Verdens helseorganisasjon permanent og revurdere vårt medlemskap i organisasjonen, heter det der.

Trump suspenderte 14. april USAs bidrag til WHO da han beskyldte organisasjonen for å ta for lett på utbruddet i starten og for å ha hjulpet Kina med å skjule hvor farlig og utbredt koronaviruset var.

– De er en marionett for Kina, de er Kina-sentriske for å si det på en hyggeligere måte, sa Trump tirsdag.

Da FN-organet mandag åpnet sitt første virtuelle årsmøte, var FNs generalsekretær António Guterres klar: Pandemien spredte seg raskt fordi verden ikke sto sammen mot den, var hans budskap. Uten å nevne noen spesielt, slo han fast at mange land ignorerte WHOs anbefalinger da de første varslene om et utbrudd kom.

WHOs generalsekretær Tedros Adhanom Ghebreyesus erkjente mandag at det har vært ting som kunne vært gjort bedre, og sa han var glad for en gjennomgang.

En evaluering er imidlertid ikke nok for USA. Mandag tvitret Trump bilder av brevet han sendte til WHO-sjef Tedros Adhanom Ghebreyesus.

(©NTB)

Flere nyheter: