reklame for Jakobsen Energiservice
Menu
President Donald Trump er frustrert over å ikke få godkjent utnevnelser av dommere og embetsmenn og truer med å suspendere begge kamrene i Kongressen. Foto: Carolyn Kaster / AP / NTB scanpix

Trump truer med å suspendere Kongressen

President Donald Trump er frustrert over å ikke få godkjent utnevnelser av dommere og embetsmenn og truer med å suspendere begge kamrene i Kongressen.

Av NTB | 16.04.2020 02:32:22

Kriminalitet og rettsvesen: En grunnlovsbestemmelse som aldri er tatt i bruk, gir presidenten en begrenset mulighet til å samle Kongressen, og til å oppheve en sesjon. Trump sier han vil bruke den muligheten slik at han kan utnevne embetsmenn uten å få dem godkjent av de folkevalgte.

– Dersom Representantens hus ikke går med på å heve møtet formelt, vil jeg bruke min makt til å gjøre det for begge kamrene, sa presidenten i sin daglige pressebrifing i Det hvite hus onsdag.

– Praksisen med å forlate byen samtidig som det gjennomføres falske proformamøter, er tjenesteforsømmelse, hevder Trump.

Kongressen kommer trolig ikke til å gjennomføre vanlige møter igjen før mai, men de folkevalgte kan møtes for å avgjøre hastesaker, som for eksempel økonomiske hjelpepakker.

Presidenten hevder noen av utnevnelsene som har stanset opp, er relevante for å håndtere pandemien. Senatsleder og partifelle Mitch McConnell sier han vil finne en måte å få bekreftet disse utnevnelsene, men sier det krever samtykke fra Demokratenes gruppeleder Charles Schumer.

– Trumps tanke om å oppløse en forsamling er som tatt ut av en diktators lærebok. Dette er sånt som hører hjemme i bananrepublikker, sier Amashs kollega Jamie Raskin, som har undervist i konstitusjonell rett.

Trump sier han er forberedt på at saken kan havne rettsvesenet. Der tapte forgjengeren Barack Obama da han i 2014 forsøkte å tvinge gjennom en utnevnelse ved å hevde at Senatet hadde pause og ikke kunne behandle saken.

– Senatet er samlet når Senatet sier det er samlet, lød det klare svaret fra høyesterett den gangen.

Senatet og Representantenes hus sitter for tiden ikke samlet i Washington, men de gjennomfører jevnlig korte proformamøter med få deltakere. Dermed har de ikke tatt formell pause, men fortsetter sitt arbeid med begrenset kapasitet grunnet koronakrisen.

Selv om grunnloven åpner for at presidenten kan tvinge Kongressen til formelt å ta pause, kan det bare skje dersom de to kamrene ikke blir enige om tidspunktet for en pause, skriver Washington Post. Demokraten Justin Amash i Representantenes hus sier at minst ett av kamrene må vedta en pause for at det skal foreligge en slik uenighet.

(©NTB)

Flere nyheter: