Menu
President Donald Trump møtte tirsdag pressen for første gang siden stormingen av Kongressen. Foto: Alex Brandon / AP / NTB

Trump tar ikke ansvar for stormingen av Kongressen

USAs president Donald Trump tar avstand fra vold og opptøyer, men avviser kritikk av sine uttalelser da Kongressen ble stormet.

Av NTB | 12.01.2021 23:23:03

Krig og konflikter: I sin første tale etter opptøyene slo presidenten fast at det nå er tid for ro og fred i USA.

– Vi tror på rettsstaten, ikke vold eller opptøyer, sa presidenten under et besøk ved grensemuren mot Mexico i byen Alamo i Texas tirsdag.

Før avreisen møtte han pressen for første gang siden Trump-tilhengere presset seg inn Kongressen i forrige uke. Han tok ikke noe ansvar for voldsbruken og heller ikke selvkritikk for talen der han ba sin tilhengere kjempe og marsjere mot Kongressen.

I stedet hevdet han at «folk mener det jeg sa, var fullstendig passende».

I talen i forkant hadde Trump gjentatt sine grunnløse påstander om at det egentlig var hans om vant det amerikanske presidentvalget. Da Trump til slutt ba demonstrantene om å dra hjem, sa han også at «Vi elsker dere.»

Mange av inntrengerne truet med å drepe visepresident Mike Pence, men Trump skal ikke ha kontaktet ham for å høre hvordan det gikk da han måtte gå i dekning.

I etterkant av opptøyene krever Demokratene at Trump enten avsettes eller stilles for riksrett for andre gang. Men presidenten mener dette er fullstendig latterlig.

– Det er en fryktelig ting de gjør, sa presidenten, som hevdet, riksrettsplanene utløser «et enormt sinne».

Representantenes hus vil onsdag trolig gi grønt lys til å tiltale presidenten for å ha oppildnet til opprør.

Men skal han dømmes og avsettes, kreves det to tredels flertall i Senatet. Selv om flere republikanere har signalisert at de ønsker Trump dømt, er det høyst usikkert om flertallet i Senatet blir stort nok.

I tillegg er det usikkert om det i det hele tatt er mulig å få Trump dømt før han uansett går av om en drøy uke.

Parallelt med forberedelsen av riksrettstiltalen forsøker Demokratene også å overtale Pence og regjeringen til å avsette Trump. I talen i Alamo hevdet Trump at det er «null risiko» for at dette fører fram.

En politimann og en inntrenger ble drept, tre andre mistet livet og de folkevalgte måtte gå i dekning under stormingen av Kongressen. Seremonien der Joe Biden formelt ble bekreftet som USAs neste president, måtte avbrytes.

– Det er en fortsettelse av den største heksejakten i politikken historie, sa Trump tirsdag om forsøket på å stille ham for riksrett

Flere nyheter: