Menu
Onsdag 20. januar må avtroppende president i USA Donald Trump overlate Det hvite hus til valgvinner Joe Biden. Trump har likevel ikke gitt opp håpet om å kunne endre valgresultatet. Foto: Evan Vucci / AP / NTB

Trump presset Georgias valgansvarlige til å «finne» stemmer

Donald Trump ringte lørdag Georgias øverste valgansvarlige og ba ham om å «finne» stemmer nok til å omgjøre valgnederlaget i delstaten.

Av NTB | 03.01.2021 21:53:14

Politikk: The Washington Post har fått tilgang til et opptak av den timelange telefonsamtalen mellom Trump og delstatens øverste valgansvarlige, republikaneren Brad Raffensperger. Avisen har selv publisert klipp fra av samtalen.

Ifølge avisen forsøkte Trump å smigre Raffensperger, samtidig som han innstendig ba ham om å ta grep. I tillegg hintet han med trusler om konsekvenser dersom Raffensperger nektet å hjelpe ham med å «finne» flere stemmer i Trumps favør.

– Hør her. Alt jeg vil er dette: Jeg vil bare finne 11.780 stemmer, noe som er én mer enn vi har. Fordi vi vant delstaten, sier Trump til Raffensperger i telefonsamtalen.

– Utfordringen du har er at informasjonen som du sitter på, er feil, sier Raffensperger i telefonsamtalen med Trump.

– Det er fullstendig umulig at jeg tapte i Georgia. Det er ikke mulig. Vi vant med hundretusenvis av stemmer, sier Trump.

Telefonsamtalen er bare det siste trinnet i en lang rekke av Trumps forsøk på å forandre utfallet av det som er blitt beskrevet som et demokratisk og rettferdig presidentvalg, skriver nyhetsbyrået AP. Trumps nå siste forsøk på å endre valgresultatet skjer to drøye uker før han må forlate Det hvite hus og to dager før omkampen om senatsplassene i Georgia.

Så sent som for noen uker siden retvitret Trump en påstand fra en advokat som skrev at blant annet Raffensperger vil bli fengslet etter å ha kåret Biden som vinner.

Biden vant valget i Georgia med 12.779 stemmers margin. Delstaten har tidligere vært ansett som en sikker republikansk delstat.

I telefonsamtalen med Raffensperger sa Trump også at om han ikke gjør noe før tirsdag, vil det sette de to republikanske senatorenes politiske framtid på spill.

Trump mener fremdeles at han er den rettmessige vinneren av presidentvalget i starten av november. Valgkollegiet har formelt valgt Biden til president, og han blir innsatt senere denne måneden.

Trumps gjentatte påstander om omfattende valgfusk er avvist både av USAs justisminister, landets nasjonale valgkommisjon, utenlandske valgobservatører og delstatsmyndighetene. Trump har ikke lagt fram beviser for påstandene.

Raffensperger avviser på sin side presidentens påstander og påpeker at Trump lener seg på konspirasjonsteorier som allerede er avfeid av valgmyndighetene.

Georgia gjennomførte omtelling av stemmene hele tre ganger, hvor Joe Biden kom seirende ut alle gangene. Dette falt ikke i god jord hos Trump.

Tirsdag skal det holdes et viktig omvalg på to senatsplasser i Georgia, og utfallet avgjør om Republikanerne beholder sitt flertall i Senatet.

(©NTB)

Flere nyheter: