reklame for Haugesund Hudpleieklinikk
Menu
USAs president Donald Trump oppfordrer støttespillere til å forsøke å avlegge to stemmer ved høstens presidentvalg. Foto: Evan Vucci / AP / NTB scanpix

Trump oppfordrer støttespillere til å avlegge dobbel stemme ved valget

USAs president Donald Trump oppfordret onsdag støttespillere i North Carolina til å stemme både via post og ved valgurnene.

Av NTB | 03.09.2020 02:38:02

Kriminalitet og rettsvesen: Ifølge Trump vil det være en god måte å teste om systemene som skal motarbeide valgfusk er «så gode som de sier», tilsynelatende med henvisning til opposisjonen.

– La folk sende inn stemmen og la dem gå og stemme etterpå. Om systemene deres er så gode som de sier at de er, vil folk åpenbart ikke være i stand til å stemme, sa Trump ifølge NBC News.

Det er ulovlig å stemme mer enn én gang ved valg.

Trump hevder at poststemming fører til utbredt valgfusk og er fordelaktig for Demokratene. Det finnes imidlertid ikke bevis for at poststemming gagner noen av de to store partiene.

Trump-administrasjonen og Republikanernes nasjonalkomité har rettet søksmål mot flere delstater som har tatt grep for å gjøre stemmegivning via post mer tilgjengelig før høstens valg.

Ifølge Barr er det fordi andre land kan sende inn tusenvis av falske stemmesedler. Da han ble spurt hva han baserte påstanden på, svarte Barr at han «baserer det på logikk».

– Folk er bekymret for utenlandsk påvirkning, og om vi bruker et valgsystem som delstatene først nå forsøker å innføre, åpner det døra for mulige forfalskninger, sa Barr.

Trump har gjentatte ganger forsøkt å så tvil om sikkerhetsrutinene rundt stemmegivning via post, før et valg der rekordmange amerikanere trolig vil stemme via post, på grunn av koronapandemien.

Justisminister William Barr fremmet også påstander om at stemmegivning via post fører til valgfusk i et intervju med CNN onsdag kveld.

(©NTB)

Flere nyheter: