Menu
Amerikanske styrker er fortsatt velkomne i Irak, ifølge president Donald Trump. Foto: AP / NTB scanpix

Trump og Saleh uenige om amerikansk militærnærvær

President Donald Trump og hans irakiske motpart Barham Saleh har ulik oppfatning om hva som ble sagt da de møttes i Davos.

Av NTB | 23.01.2020 10:15:35

Krig og konflikter: De to presidentene møttes onsdag på sidelinjen under Verdens økonomiske forum i Davos.

Etter at USA likviderte den iranske generalen Qasem Soleimani i Bagdad 3. januar, erklærte den irakiske nasjonalforsamlingen soldatene i den USA-ledede koalisjonen mot IS for uønsket i landet. Dette ble gjentatt av statsminister Adel Abdul-Mahdi.

President Barham Saleh mener imidlertid at det militære samarbeidet må fortsette, ifølge en kunngjøring fra Det hvite hus.

– De to lederne ble enige om viktigheten av fortsatt økonomisk samarbeid og sikkerhetssamarbeid mellom USA og Irak, inkludert i kampen mot IS, het det.

Trump sa at han «ikke ønsker å bli værende i Irak» og han lovet også å redusere antallet amerikanske soldater betydelig, ifølge kilden.

– Det er ikke i vår interesse å alliere oss med en part, på bekostning av andre, så lenge begge respekterer vår suverenitet og uavhengighet, sa Saleh.

– Ingen land bør forsøke å diktere Irak, la han til.

– Det pågår en politisk prosess i Irak, og vi venter på en avklaring fra den irakiske regjeringen etter avstemningen i parlamentet, sier seniorrådgiver Marita Hundershagen i Forsvarsdepartementet til NTB.

– Vi er i Irak på invitasjon fra den irakiske regjeringen. Våre styrker blir i Irak så lenge denne invitasjonen står ved lag og den norske regjeringen beslutter å videreføre bidraget, sier hun.

En kilde ved Salehs kontor opplyser at den irakiske presidenten og Trump diskuterte droneangrepet mot Soleimani, samt tilbaketrekking av amerikanske styrker fra landet.

I møter med andre ledere i Davos understreket Salah at den irakiske nasjonalforsamlingens beslutning om å kaste ut utenlandske soldater, ikke var et tegn på fiendtlighet eller manglende takknemlighet, men et svar på krenkelse av landets suverenitet.

Norge deltar med rundt 70 soldater i den USA-ledede koalisjonen mot IS og planlegger inntil videre ikke å hente dem hjem.

(©NTB)

Flere nyheter: