reklame
Menu
President Donald Trump nominerte lørdag Amy Coney Barrett til det ledige setet i USAs høyesterett. Foto: Alex Brandon/AP/NTB.

Trump nominerer Amy Coney Barrett til USAs høyesterett

Saken oppdateres.

Av NTB | 26.09.2020 23:08:16

Kriminalitet og rettsvesen: Trump kunngjorde nominasjonen i rosehagen i Det hvite hus. Den var pyntet på samme måte som da den liberale dommeren Ruth Bader Ginsburg ble nominert av daværende president Bill Clinton.

– Jeg har studert deg, og du er veldig klart kvalifisert, sa Trump til Barrett som sto ved hans side.

– Jeg elsker USA, og jeg elsker USAs grunnlov. Jeg er virkelig ydmyk av tanken på å tjene i høyesterett, sa Barrett.

– Hun var en enormt talentfull kvinne, og hennes liv i offentlig tjeneste er et eksempel til etterfølgelse for oss alle, sa Barrett.

Barrett har tidligere jobbet under den tidligere høyesterettsdommeren Antonin Scalia, som i likhet med henne var konservativ. I sin tale i rosehagen la Barrett vekt på at Ginsburg og Scalia hadde klart å utvikle et vennskap og respekt for hverandre til tross for at de sto langt fra hverandre politisk.

Valget av Barrett rokker også kraftig på maktbalansen i høyesterett. Den har vært 5–4 i konservativ favør i det siste, men vil nå bli 6–3 med en overvekt av dommere som regnes som konservative.

– Dette er min tredje nominasjon, og det er et veldig stolt øyeblikk. Vår nasjon har sørget for tapet av en sann amerikansk legende, Ginsburgs ettermæle vil inspirere amerikanere i mange år framover, sa Trump fra rosehagen.

Hun hyllet nylig avdøde Ginsburg for å ha brutt glasstaket og vært et forbilde for kvinner over hele verden.

Nominasjonen er Trumps tredje til USAs høyesterett. Dersom han får godkjent Barrett før valget i november, vil han dermed ha satt et preg på høyesterett som vil vare langt utover hans egen presidentperiode.

Flere nyheter: