reklame for Haugesund Hudpleieklinikk
Menu
Demokratene har ikke klart å overbevise Republikanerne om at president Donald Trump bør dømmes i riksrettssaken og avsettes. Dermed ligger det an til at Trump frifinnes, noe som kan skje i løpet av kort tid hvis Demokratenes krav om nye vitner blir avvist. Foto: Evan Vucci / AP / NTB scanpix

Trump nær seier i riksrettssaken

Kravet om nye vitner i riksrettssaken i USA ser ut til å bli avvist. Dermed kan president Donald Trump bli raskt frifunnet - kanskje allerede fredag.

Av NTB | 31.01.2020 08:00:47

Politikk: Hvis nye vitner kalles inn til Senatet for å forklare seg, vil saken kunne ta betydelig lengre tid.

Men i Senatet har Republikanerne 53 plasser mot Demokratenes 47, og de aller fleste republikanerne sier nei til nye vitner.

Demokratene er nødt til å overbevise minst fire republikanere for å sikre flertall for forslaget om å innkalle USAs tidligere nasjonale sikkerhetsrådgiver John Bolton og andre vitner.

Den republikanske senatoren Lamar Alexander har vært regnet som en mulig støttespiller, men han erklærte torsdag kveld lokal tid at det ikke er behov for nye bevis i saken.

Alexander sier han «ikke ser behovet for informasjon for å bevise noe som det allerede er avklart at ikke tilfredsstiller de høye kravene til å fastslå brudd på den amerikanske grunnloven».

Om det skjer, og alle demokratene som ventet stemmer for å kalle inn vitner, vil Senatet være delt nøyaktig på midten. USAs høyesterettsjustitiarius John Roberts, som er dommer i riksrettssaken, vil kunne stemme for vitnekravet og gi det flertall. Men dette regnes som lite sannsynlig, og forslaget faller hvis Roberts ikke vil støtte noen av partene.

Vitneforslaget blir dermed trolig ikke vedtatt. Det betyr at avstemningen om skyldspørsmålet kan holdes om kort tid, kanskje allerede fredag.

Alt tyder på at Trump blir frifunnet. Stemmer fra 67 av 100 senatorer – to tredels flertall – kreves for å avsette presidenten.

Ifølge New York Times har tidligere sikkerhetsrådgiver John Bolton i et bokutkast skrevet at Trump i fjor sa at han ønsket å holde tilbake militærhjelp til Ukraina inntil ukrainske myndigheter startet etterforskning av Biden.

Demokratene har argumentert for at Boltons bok ikke kan ignoreres, og de har presset på for å få Senatet til å innkalle flere vitner i riksrettssaken.

Riksrettssaken mot Trump er den tredje i USAs historie. Presidenten er tiltalt for maktmisbruk og forsøk på å hindre Kongressens arbeid.

Avstemningen for å avklare vitnespørsmålet holdes fredag. Tidligere har republikanerne Mitt Romney og Susan Collins varslet at de mener det bør kalles inn vitner, og Lisa Murkowski har antydet at også hun støtter kravet.

Bakgrunnen for saken er at Trump anklages for å ha forsøkt å presse Ukraina til å starte en etterforskning som ville involvert Joe Biden, som forsøker å bli Demokratenes kandidat i presidentvalget til høsten.

(©NTB)

Flere nyheter: