Menu
USAs justisminister Merrick Garland godkjente FBIs ransaking av tidligere president Donald Trumps hjem, og mener begrunnelsen for dette bør offentliggjøres. Foto: AP / NTB

Trump krever at ransakingsordre blir offentliggjort

Donald Trump krever at ransakingsordren som lå til grunn for FBIs besøk hjemme hos ham, straks blir offentliggjort. USAs justisdepartement ber om det samme.

Av NTB | 12.08.2022 08:00:42

Kriminalitet og rettsvesen: Ransakingsordrer er vanligvis hemmeligstemplet mens etterforskning pågår i USA. Men FBIs besøk hjemme hos landets tidligere president oppfattes som så kontroversielt at justisminister Merrick Garland mener det bør gjøres et unntak.

Justisdepartementet har derfor bedt en føderal domstol i Florida om å frigi dokumentene som kan gi svar på hvorfor FBI-agenter tidligere i uka ransaket Trumps storslåtte bolig i Mar-a-Lago.

– Offentlighetens klare og sterke interesse for å forstå hva som skjedde, veier tungt i favør av offentliggjøring, heter det i departementets begjæring.

Trump selv krever at ransakingsordren straks blir offentliggjort og fastholder at han blir utsatt for en politisk motivert heksejakt, satt i scene av Demokratene for å hindre at han stiller som presidentkandidat for Republikanerne i 2024.

– Frigi dokumentene nå, skriver han på sin egen meldingstjeneste Truth Social, som han opprettet etter å ha blitt kastet ut av Twitter etter stormingen av kongressbygningen i januar 2021.

For å få ransakingsordre må påtalemyndigheten sannsynliggjøre at det er begått en forbrytelse. Garland har bekreftet at han personlig godkjente FBIs ransaking i Trumps hjem.

Washington Post skriver at det var berettiget mistanke om at Trump oppbevarte graderte dokumenter om atomvåpen som lå til grunn for husransakingen. Dette er foreløpig ikke bekreftet av andre kilder.

(©NTB)

Flere nyheter: