reklame for Sheiken Bowling
Menu
President Donald Trump talte fra balkongen i Det hvite hus' Blue Room. Foto: Alex Brandon / AP / NTB

Trump i balkongtale: – Viruset vil forsvinne

USAs president Donald Trump ble møtt av hundrevis av jublende tilhengere da han lørdag holdt sin første offentlige tale siden korona-innleggelsen.

Av NTB | 10.10.2020 20:53:08

Politikk: – Jeg føler meg veldig bra, sa Trump i sin første offentlige opptreden siden han ble utskrevet fra sykehus mandag.

Trump talte fra en balkong på sørsiden av presidentboligen.

– Jeg vil at dere skal vite at nasjonen vår kommer til å nedkjempe dette fryktelige Kina-viruset. Det kommer til å forsvinne, sa Trump om koronaviruset som har krevd over 215.000 amerikanske menneskeliv.

Publikum hylte og ropte «vi elsker deg» til presidenten. Han talte i drøyt 17 minutter, i det som omtales som en kortversjon av Trumps vante valgkamptaler, som ofte varer i over en time. Det var så som så med sosial avstand, men de fleste tilhørerne bar munnbind. Enkelte tok det av da presidenten talte. Trump var uten.

Det hvite hus insisterte på at det ikke var et valgkampmøte, men Trump kom ikke med noen politiske kunngjøringer.

Trump brukte talen til å gå løs på Demokratenes presidentkandidat Joe Biden og visepresidentkandidat Kamala Harris.

– Jeg tror vi kommer til å senke dem så mye, sa presidenten, som hadde plaster på hånden – trolig fra intravenøse injeksjoner.

Arrangementet hadde tittelen «fredelig protest for lov og orden» og tilhørerne var hovedsakelig svarte og personer med latinamerikansk bakgrunn

Munnbind og avstand var påbudt, og deltakerne fikk temperaturen målt før de slapp inn.

Trump sliter på meningsmålingene og håper å blåse liv i valgkampen under fire uker før valgdagen.

– Gå ut og stem. Vi skal gjøre dette større enn valget for fire år siden. Det er det viktigste valget i vårt lands historie, sa Trump.

Fra før er det kjent at presidenten skal holde en valgkamptale i Florida mandag.

Mange uttrykker fortsatt tvil rundt Trumps helsetilstand, og presidentens leger har fått kritikk for manglende åpenhet.

Fredag sa Trump at han var medisinfri og så godt som smittefri, uten å avsløre resultatet på de siste koronatestene. Han er tidligere blitt behandlet med flere eksperimentelle legemidler, inkludert Remdesivir og steroider.

Anledningen for arrangementet var nominasjonen av Amy Coney Barrett som ny høyesterettsdommer.

I etterkant har det vist seg at president Donald Trump og en rekke andre i hans krets er blitt smittet av koronaviruset.

Det antas at over 30 mennesker ble smittet under seremonien i Rosehagen.

Det hvite hus vil ikke svare på når presidenten sist testet negativt for korona, og arrangementet gikk av stabelen på tross av helsemyndighetenes koronaråd.

Trump fremsto frisk, men kanskje litt hes under opptredenen der budskapet var at han er tilbake og klar til å ta opp kampen om gjenvalg.

Kort tid før lørdagens arrangement opplyste Det hvite hus at Trump skal holde to folkemøter neste uke – i Pennsylvania tirsdag og Iowa onsdag.

Samme dag fastslo Trumps smittevernekspert Anthony Fauci at det var en «superspreder-hendelse» i Rosehagen i Det hvite hus 26. september.

(©NTB)

Flere nyheter: