fbpx
Menu
Over 200 mennesker er drept siden opprørsgeneralen Khalifa Haftar og hans mektige LNA-milits innledet en militæroffensiv mot Libyas hovedstad Tripoli. Foto: AP / NTB scanpix

Trump hyller libysk krigsherre

President Donald Trump hadde denne uka en telefonsamtale med den libyske opprørsgeneralen Khalifa Haftar, som forsøker å gripe makten i Tripoli.

Av NTB | 19.04.2019 18:25:18

Krig og konflikter: Det hvite hus bekrefter at de to snakket sammen mandag og opplyser at temaet for samtalen var kamp mot terrorisme og behovet for å sikre fred og stabilitet i Libya.

– Trump anerkjente feltmarskalk Haftars betydelige rolle i kampen mot terrorisme og for å sikre Libyas oljeressurser, heter det i en kunngjøring fra Det hvite hus.

– De to diskuterte sin felles visjon om en overgang til et stabilt, demokratisk system i Libya, heter det videre.

Over 200 mennesker er siden drept og over 900 er såret i kampene om den libyske hovedstaden, og over 25.000 sivile er drevet på flukt fra sine hjem.

Haftar har mektige allierte i nabolandet Egypt, samt i De forente arabiske emirater og Saudi-Arabia.

Russland og Frankrike, som begge har vetomakt i Sikkerhetsrådet, har tidligere hyllet Haftars innsats mot væpnede islamister på slagmarken sør i Libya.

Et britisk resolusjonsutkast i Sikkerhetsrådet, med krav om våpenhvile i Libya, ble torsdag stanset av både USA og Russland.

Den libyske opprørsgeneralen og hans mektige LNA-milits innledet 4. april en militæroffensiv mot Tripoli, der den FN-støttede regjeringen i landet holder til.

Den FN-støttede regjeringen i Tripoli utstedte torsdag arrestordre på opprørsgeneralen med henvisning til at han skal ha beordret flyangrep mot sivile områder. Det er også utstedt arrestordre på seks av Haftars nærmeste medarbeidere.

(©NTB)

Flere nyheter: