reklame for Sheiken Bowling
Menu
President Donald Trump sa han hadde sett bevis på at det nye koronaviruset stammet fra et laboratorium i den kinesiske byen Wuhan under en pressekonferanse i Det hvite hus torsdag. Foto: Alex Brandon/ AP/ NTB scanpix

Trump: Har sett bevis på at koronaviruset stammer fra laboratorium i Wuhan

President Donald Trump sier han har sett bevis på at det nye koronaviruset stammer fra et laboratorium i Wuhan.

Av NTB | 01.05.2020 00:47:33

Medisin og helse: Presidenten kom med uttalelsen under en pressekonferanse i Det hvite hus torsdag kveld, men oppga på spørsmål ingen kilde for påstanden.

– Det er en forferdelig ting som skjedde. Om det var et uhell eller om det startet med et uhell og at de fortsatte med flere, eller om noen gjorde noe med vilje, sa Trump.

Presidenten ble spurt om det kunne være aktuelt la være å betjene Kinas lån til USA for å straffe Kina. Trump svarte at han i stedet vil vurdere å øke tollen på kinesisk import ytterligere.

– Jeg kunne gjøre det, men tjener mer penger bare ved å innføre tollavgifter, sa Trump.

Angrepene fra presidenten ses i sammenheng med presidentvalget i november og Trumps forsøk på å vinne oppslutning etter at han har falt i popularitet de siste ukene.

Tidligere torsdag konkluderte amerikansk etterretning med at koronaviruset ikke er menneskeskapt eller genetisk modifisert. Konklusjonen ble offentliggjort etter at president Trump og andre medlemmer av hans administrasjon flere ganger har kommet med slike antydninger.

Trump har antydet at viruset kan være menneskeskapt og komme fra et laboratorium i Wuhan. Wuhan Institute of Virology er underlagt Det kinesiske vitenskapsakademiet og har drevet banebrytende forskning, blant annet på sarsviruset og andre virus som kan bli overført fra dyr til mennesker.

Kinesiske myndigheter har avvist påstandene om at koronaviruset oppsto på dette laboratoriet som «grunnløse og fabrikkerte».

Trumps utspill føyer seg inn stadig flere forsøk på å legge skylden på Kina for virusutbruddet. Torsdag ble det registrert ytterligere 2.000 dødsfall i USA som følge koronaviruset. Det totale dødstallet nærmet seg fredag 64.000, mens antall smittede har passert 1 million.

USAs øverste fungerende etterretningssjef, Richard Grenell, som koordinerer virksomheten til landets 16 ulike etterretningsorganisasjoner, sa at de fremdeles jobber for å kunne fastslå om utbruddet begynte etter kontakt med smittede dyr, eller om det var et resultat av et uhell på et laboratorium i Wuhan.

(©NTB)

Flere nyheter: