reklame for smiaa
Menu
President Donald Trump sier han vil utnevne en kandidat til å ta over den avdøde høyesterettsdommeren Ruth Bader Ginsburgs plass til uka Trolig blir det en kvinne, sier Trump. Foto: Patrick Semansky / AP / NTB

Trump: Ginsburgs erstatter utnevnes neste uke

USAs president Donald Trump sier han vil utnevne en erstatter for den avdøde høyesterettsdommeren Ruth Bader Ginsburg til uka, og at det trolig blir en kvinne.

Av NTB | 20.09.2020 00:23:03

Politikk: – Vi kommer til å ha en kandidat veldig snart. Trolig blir det en kvinne, sa han til journalister i Washington lørdag.

Blant dem Trump anser som mest aktuelle, er Amy Coney Barrett, Barbara Lagoa og Allison Jones Rushing, tre kvinnelige dommere som alle arbeider ved føderale ankedomstoler.

Ginsburg, et ikon på den amerikanske venstresida og en uttalt Trump-motstander, døde fredag, kun halvannen måned før valget i november.

Inntil Ginsburgs død, hadde høyesterett fem konservative dommere og fire liberale dommere. Om Trump utnevner nok en konservativ dommer, vil det konservative overtallet altså være på seks mot tre.

Det innebærer også at høyesterettsjustitiarius John Roberts, som av enkelte republikanere har blitt kritisert for å ikke være konservativ nok, ikke lenger vil være vippestemmen i domstolen.

Flertallsleder Mitch McConnell, som er republikaner, har gjort det klart at Senatet vil holde en avstemning før valget i november.

Demokratene mener Republikanerne bør følge sitt eget eksempel fra 2016, da de blokkerte en avstemning om Barack Obamas kandidat til høyesterett og viste til at det var valgår.

Flere moderate republikanere har sagt at en ny dommer ikke bør utnevnes før valget, blant dem Susan Collins, som står midt i en vanskelig kamp for gjenvalg i Maine. Også Cory Gardner fra Colorado har tidligere sagt at man burde vente med avstemningen.

Andre det er knyttet spenning til, er Lisa Murkowski fra Alaska og tidligere presidentkandidat Mitt Romney, som er senator fra Utah. Dommerne i høyesterett sitter på livstid.

Dødsfallet gir Trump muligheten til å utnevne sin tredje høyesterettsdommer og dytte domstolen i en tydelig konservativ retning i flere tiår framover.

Trumps kandidat må godkjennes i Senatet, der republikanerne har flertall.

Selv om Republikanerne har flertall i Senatet med 53 mot 47, er det likevel ikke sikkert at de får godkjent Trumps kandidat.

(©NTB)

Flere nyheter: