Menu
USAs justisminister Merrick Garland godkjente FBIs ransaking av tidligere president Donald Trumps hjem, og mener begrunnelsen for dette bør offentliggjøres. Foto: AP / NTB

Trump ber om at ransakingsordre blir offentliggjort

Donald Trump krever at ransakingsordren som lå til grunn for FBIs besøk hjemme hos ham, straks offentliggjøres. USAs justisdepartement har bedt om det samme.

Av NTB | 12.08.2022 17:00:40

Kriminalitet og rettsvesen: Trump har selv hatt en kopi av ransakelsesordren i flere dager. Han kunne selv valgt å dele innholdet med offentligheten, slik han gjorde med opplysningen om at ransakingen i Florida hadde funnet sed mandag.

Ransakingsordrer er vanligvis hemmeligstemplet mens etterforskning pågår i USA. Men FBIs besøk hjemme hos landets tidligere president oppfattes som så kontroversielt at justisminister Merrick Garland mener det bør gjøres et unntak.

Justisdepartementet har derfor bedt en føderal domstol i Florida om å frigi dokumentene som kan gi svar på hvorfor FBI-agenter denne uka ransaket Trumps storslåtte bolig i Mar-a-Lago.

– Offentlighetens klare og sterke interesse for å forstå hva som skjedde, veier tungt i favør av offentliggjøring, heter det i departementets begjæring.

– Frigi dokumentene nå, skrev han på sin egen meldingstjeneste Truth Social, som han opprettet etter å ha blitt kastet ut av Twitter etter stormingen av kongressbygningen i januar 2021.

Washington Post skriver at det var berettiget mistanke om at Trump oppbevarte graderte dokumenter om atomvåpen som lå til grunn for husransakingen. Dette er foreløpig ikke bekreftet av andre kilder.

Trump benekter tilsynelatende påstandene og sier at «atomvåpensaken er en bløff».

Dersom ransakelsesordren blir offentliggjort, kan den avsløre lite flatterende opplysninger om Trump og om FBIs gransking av hvordan han håndterte dokumentene, skriver nyhetsbyrået AP. Det antas at Trump forbereder seg på å forsøke å stille til presidentvalg i 2024.

Foreløpig er det uklart hvor mye informasjon som eventuelt blir offentlig. Justisdepartementet har spesifikt bedt om offentliggjøring av både ransakelsesordren og en liste over eiendelene som ble beslaglagt, samt to andre vedlegg med ukjent innhold.

Den tidligere republikanske presidenten har frist til klokka 21 norsk tid fredag med å motsette seg Garlands anmodning. Men i sosiale medier natt til fredag insisterte Trump på at han ønsker at ransakingsordren straks blir offentliggjort. Han fastholder at han blir utsatt for en politisk motivert heksejakt, satt i scene av Demokratene for å hindre at han stiller som presidentkandidat for Republikanerne i 2024.

For å få ransakingsordre må påtalemyndigheten sannsynliggjøre at det er begått en forbrytelse. Garland har bekreftet at han personlig godkjente begjæringen om FBIs ransaking i Trumps hjem, som så ble godkjent av en domstol.

FBI-agentene var på jakt etter graderte dokumenter Trump tok med seg da han flyttet ut av Det hvite hus, men ikke har levert tilbake, ifølge amerikanske medier.

(©NTB)

Flere nyheter: