reklame for Sheiken Bowling
Menu
USAs president Donald Trump benåder 20 personer, blant dem flere av hans støttespillere som var under etterforskning for forskjellige lovbrudd. Foto: Andrew Harnik / AP / NTB

Trump-benådninger er en belønning til støttespillere, mener kritikere

President Trump fordømmes og anklages for å utnytte makten sin etter å ha benådet 20 personer, deriblant krigsforbrytere og flere av sine støttespillere.

Av NTB | 23.12.2020 10:53:14

Kriminalitet og rettsvesen: De 20 personene inkluderer folk knyttet til Russlands innblanding i 2016-valget, tidligere kongressmenn og fire dømte krigsforbrytere, melder New York Times, som understreker at Trump i sin presidentperiode stort sett har benådet personer han har nære bånd til.

Den siste runden med førjulsbenådninger vekker reaksjoner fra toppdemokraten Adam Schiff, leder for etterretningskomiteen.

– Trump deler ikke ut benådninger på grunn av anger, oppreisning eller rettferdighet, men som en belønning til sine venner og politiske allierte, sa Schiff.

– Han beskytter de som har løyet for å beskytte ham, verne de som har drept sivile og for å undergrave en etterforskning som avdekket grove overtramp, la han til.

Uten foranledning begynte de fire tungt bevæpnede amerikanske leiesoldatene, Nicolas Slatten, Paul Slough, Evan Liberty og Dustin Heard, å skyte inn i mengden. Både skarpskytterrifler, maskingevær og granater ble brukt i angrepet der flere titalls irakere ble drept.

Selv hevdet mennene at mennene handlet i selvforsvar etter å ha blitt utsatt for et bakholdsangrep av irakiske opprørere.

Heards advokat, David Schertler, sier de er overlykkelige og takknemlige for benådingen.

– Vi har alltid hatt troen på Dustins uskyld og har aldri gitt opp kampen for rettferdighet. Han tjenestegjorde med ære og endelig vil han få sin velfortjente frihet, sa Schertler.

– Angrepet var ødeleggende for Irak og ble ansett som skammelig og grusomt i USA. Det var en verdensomfattende skandale, sa organisasjonens leder for nasjonal sikkerhet, Hina Shamsi.

– President Trump vanærer minnet til de irakiske ofrene, og fornedrer presidentembetet ytterligere gjennom denne handlingen, legger hun til.

Benådningen blir sett på som nok et stikk mot Mueller-etterforskningen, som delvis ble utløst av etterforskningen av Papadopoulos. Mueller-etterforskningen hang over Trump i nesten to år av hans presidentperiode.

Alex van der Zwaan, som også er knyttet til Mueller-etterforskningen, blir også benådet. Nyhetsbyrået AP skriver at dette er ledd i et omfattende forsøk fra Trump på å omgjøre resultatene av etterforskningen, som førte til siktelser mot flere av hans nære støttespillere.

Collins var den første i Kongressen til å gi sin støtte til Trump. Han ble dømt til to år og to måneder i fengsel for å ha gitt innsideinformasjon til sin sønn.

Hunter ble dømt til elleve måneder i fengsel etter å ha innrømmet å ha stjålet kampanjemidler. Disse brukte han på alt fra kvelder på byen til å arrangere bursdagsfest for datteren sin.

Blant de benådede er fire tidligere Blackwater-leiesoldater, dømt til lange fengselsstraffer for å ha angrepet sivile på Nisoor-plassen i Iraks hovedstad Bagdad i september 2007.

Rettighetsorganisasjonen American Civil Liberties Union fordømmer på sin side benådningene.

Blant de benådede er også George Papadopoulos, som blant annet var siktet for å ha avgitt falsk forklaring i spesialetterforsker Robert Muellers etterforskning av russisk innblanding i presidentvalget i 2016.

Også de tidligere republikanske folkevalgte Duncan Hunter og Chris Collins er blant personene som nå benådes av Trump.

(©NTB)

Flere nyheter: