reklame for Sheiken Bowling
Menu
Demonstranter blokkerte trafikken på Ambassador Bridge, som knytter Windsor i Canada til Detroit i USA. Foto: Nicole Osborne / The Canadian Press via AP / NTB

Trudeau langer ut mot lastebilprotester – politiet truer med pågripelser

Canadisk politi truer med å pågripe lastebildemonstrantene som har stengt ned det sentrale Ottawa. Statsminister Justin Trudeau kaller bevegelsen «uakseptabel».

Av NTB | 10.02.2022 09:50:45

Økonomi og næringsliv: Flere demonstranter har den siste tiden tilsluttet seg blokaden av Ambassador Bridge mellom Windsor og den amerikanske byen Detroit i solidaritet med de to uker lange lastebilprotestene i den canadiske hovedstaden.

Trudeau advarer om at demonstrasjonene truer gjenopplivingen av den canadiske økonomien.

– Blokader og ulovlige demonstrasjoner er uakseptabelt og påvirker næringsliv og fabrikker negativt, sier Trudeau i en tale foran landets nasjonalforsamling.

– Vi må gjøre alt vi kan for å stanse dette, legger han til.

Til demonstrantene har han følgende beskjed:

– Dere kan ikke stanse pandemien med blokader. Man må stanse den med vitenskap. Man må stanse den med offentlige helsetiltak.

Det hvite hus’ pressesekretær Jen Psaki sier amerikanske tjenestefolk er i «veldig tett kontakt» med canadiske grensemyndigheter om bro-blokaden.

Hun uttrykker også bekymring for demonstrasjonenes påvirkning på den amerikanske økonomien og sier de «utgjør en risiko for verdikjeder og bilindustrien».

En annen handelsrute mellom Coutts i Alberta i Canada og Sweet Grass i Montana i USA har også vært blokkert av demonstranter i flere dager.

Politiet i Ottawa har advart demonstrantene om at de kan bli straffeforfulgt og få lastebilene sine inndratt dersom de fortsetter med «ulovlig» blokkering av gatene i sentrum.

Selskapet tilskriver utviklingen koronaprotesten i Ottawa og på Ambassador Bridge.

– Forstyrrelsen på Detroit-Windsor-broen skader kunder, bilfabrikkansatte, forsyningsledd, lokalsamfunn og selskaper på begge sider av grensen, står det i en uttalelse fra Ford.

– Vi håper denne situasjonen blir løst raskt, fordi den kan få omfattende innvirkning på bilprodusenter i USA og Canada, uttaler selskapet videre.

Senere kom Toyota med en tilsvarende kunngjøring, der selskapets talsmann Scott Vazin varslet at produksjonen stanses ved tre fabrikker i Canada ut resten av uken. Toyota nevner ikke koronaprotesten spesifikt, men viser til problemer med tilgang på deler, pandemi-relaterte utfordringer, og værsituasjonen.

De kaller protesten en «frihetskolonne».

– Vi skal ingen steder, sier lastebilsjåfør John Deelstra til nyhetsbyrået AFP. Han har vært med på demonstrasjonene siden dag én.

Lastebilsjåføren Lloyd Brubacher viser samme standhaftige innstilling.

– Jeg skal ingen steder, sier han til AFP, og legger til at han skal «kjempe til siste slutt».

Andre land frykter at demonstrasjonene skal spre seg videre. Frankrike rykket torsdag ut og bannlyste lignende protester i Paris.

Ambassador Bridge er en viktig handelskorridor mellom USA og Canada. Over 40.000 pendlere, turister og varebiler som frakter varer verdt 323 millioner dollar krysser broen hver dag.

Ford opplyste sent onsdag at selskapets motorfabrikk i Windsor har måttet stenge på grunn av mangel på deler, mens en fabrikk i Oakville har måttet redusere virksomheten.

Demonstrantene nekter å flytte seg før alle landets koronarestriksjoner og vaksinepåbud er opphevet.

(©NTB)

Flere nyheter: