reklame
Menu
Daglig leder Sverre Meling jr. i Maritimt Forum. FOTO: Privat

Tror på krisehjelp fra Stortinget

Regjeringens maritim krisepakke er langt fra god nok, hevder bransjen selv. Nå håper næringen at stortinget kan få gjennomslag for mer treffsikre tiltak.

Av Egil M Solberg | 01.06.2020 18:15:35

Krisepakke: Regjeringens forslag til maritim krisepakke møter ikke behovene for en næring i full storm. Det sier Sverre Meling jr. i Maritimt Forum for Haugalandet og Sunnhordland.

Tiltakene svarer ikke til det umiddelbare behovet for økt aktivitet.

– Denne krisepakken monner ikke for en av landets viktigste fremtidsnæringer. Koronakrisen og oljeprisfallet setter oss på den største prøven i moderne tid, sier Meling jr.

Fredag ble det kjent at regjeringen vil bruke 3,6 milliarder kroner på en grønn
omstillingspakke i kjølvannet av koronapandemien. Videre forseres byggingen av et forskningsskip til Havforskningsinstituttet.

Regjeringen foreslår å bevilge penger til nye maritime prosjekter på til sammen 684 millioner kroner for perioden 2020-2024.

Pengene vil blant annet gå til oppgradering av fartøy på norske verft for Sjøforsvaret.

I tillegg kommer penger til en ny låneordning for grønn flåtefornyelse og til forskning knyttet til grønn skipsfart.

– Regjeringen sier at man ikke bare må stimulere til det vi skal leve av til høsten, men det vi skal leve av i 2030. Men vi har lite å levere i 2030 hvis vi ikke kommer oss gjennom denne høsten, sier Meling.

Han viser til at bransjen må ha tiltak som gir aktivitet nå.

– Med unntak av forsering av ett forskningsfartøy, vil ikke tiltakene regjeringen har presentert bidra til å holde aktiviteten oppe til høsten og
vinteren når krisen treffer med full styrke. Denne pakken ruster oss ikke til å stå av stormen, sier Meling.

Når regjeringen svikter, må bransjen stole på opposisjonen i stortinget.

– Nå fester vi lit til at opposisjonen kommer oss til unnsetning. De neste tre ukene vil bli avgjørende for trygge landets nest viktigste eksportindustri, føyer han til.

I en rapport fra Menon Economics bestilt av Maritimt Forum, går det fram at norsk maritim sysselsetting kan falle med nesten 25 prosent frem til utgangen av 2022.

Sammenlignet med aktiviteten før offshorekrisen i 2015, kan maritim næring bli nesten halvert i 2022.

– Vi må stille oss slik at vi kan fortsette å utvikle verdensledende maritim kompetanse. De viktigste løsningene for å opprettholde aktiviteten er å bygge nye mineryddere, legge til rette for flåtefornyelse, fjerne taket i nettolønnsordningen, få på plass aktivitetsstimulerende tiltak i petroleumsskatteregimet og utvide permisjonstiden, sier Meling.

Flere nyheter: