Menu
Ordførerne i eierkommunene Karmøy, Haugesund, Tysvær og Bokn, Sigmund Lier (Tysvær kommune), Jarle Nilsen (Karmøy kommune), Osmund Våga (Bokn kommune) og Arne-Christian Mohn (Haugesund kommune). FOTO: Næringsparken

Tror på batterifabrikk

Haugaland næringspark har denne uken levert søknaden om etablering av en gigantisk batteriforbruk. Ordfører Sigmund Lier er overbevist om at Haugalandet er det beste alternativet i landet.

Av Egil M Solberg | 31.01.2021 12:17:35

Batterifabrikk: Det er Equinor, Hydro og Panasonic som har planlagt å bygge en batterifabrikk i Norge.

Som kjent har Hydro aluminiumsindustri på Karmøy og Equinor har prosessanlegg for gass i Tysvær. Begge de gigantiske industrianleggene ligger i kort avstand fra Haugaland næringspark.

– Vi har alle de nødvendige resursene lett tilgjengelig i Tysvær. Kompetanse, kraft og vann til kjøling har vi i massevis, sier ordfører Sigmund Lier i Tysvær.

Han viser også til transportveiene som er tilgjengelige både sjøveien, med europaveier og kort avstand til flyplass.

– Med Rogfast og etterhvert Hordfast ligger Næringsparken ideelt plassert, sier Lier.

82 aktører vil kjempe om ny batterifabrikk og 2000 jobber

– Det har vært betydelig interesse fra nesten alle deler av Norge, sier prosjektdirektør Anders Hegna Hærland i Equinor til E24 etter at søknadsfristen er ute.

Det var 4 spente ordførere fra Karmøy, Tysvær, Haugesund og Bokn (bildet) som torsdag 28. januar kunne konstatere at tomteforslaget ble trygt sendt avgårde.

– Med sine 5000 dekar er Haugaland Næringspark landets største ferdigregulerte næringsområde, og den har både arealer, infrastrukturen og fasilitetene som kreves for å kunne ta imot en så stor etablering som denne batterifabrikken vil være, opplyser ordføreren.

Nå starter utvelgelsen

82 kandidater har meldt sin interesse med til sammen over 100 tomteforslag.

I første omgang skal listen kortes ned til 10–15 kandidater, som igjen skal bli til en håndfull fram mot sommeren. Tomten må være byggeklar i 2023 og produksjonen skal etter planen starte i 2025.

Hør innslaget fra vår podcast

Flere nyheter: