Menu
Funnstedet på Avaldsnes på Karmøy der 17 år gamle Birgitte Tengs ble funnet drept i mai 1995. Onsdag morgen var krimteknikere på stedet for å markere det mye omtalte slepesporet og sperre området før rettens befaring. Foto: Heiko Junge / NTB

Trodde haiker var Birgitte Tengs

I 1995 fortalte et vitne politiet om en haiker med langt, lyst, krøllete hår. I dag er vitnet sikker på at jenta ikke var kledd som Birgitte Tengs.

Av Egil M Solberg | 24.11.2022 20:24:47

Birgitte-saken: – Hun hadde vel kjole, Birgitte Tengs. Det hadde ikke hun som haiket. Hun hadde bukse, sa vitnet i retten torsdag. dette melder VG.

Et av de store spørsmålene som politiet aldri klarte å besvare, hverken på 1990-tallet eller i den nye etterforskningen, er hvordan Birgitte Tengs kom seg fra Kopervik sentrum den fredagskvelden.

Litt under fire kilometer skiller Kopervik fra Gamle Sundvegen, grusveien hvor Birgitte Tengs ble funnet drept og etterlatt neste morgen.

En sentral polititeori i 1995 var at Birgitte Tengs fikk haik til åstedet.

Vitnet som var innkalt torsdag, hadde selv ringt politiet etter drapet og tipset om jenta han så haike den kvelden, skriver avisa.

I et avhør fra 1995 som leses opp for retten, forklarte vitnet at «grunnen til at han la merke til jenta, var at hun hadde langt, lyst, krøllete hår». Vitnet hadde ikke lagt merke til hva jenta hadde på seg.

Nå sier vitnet imidlertid at jenta var kledd annerledes enn Birgitte Tengs.

Dette har han imidlertid aldri tidligere fortalt til politiet, påpekte påtalemyndigheten.

En stor utfordring med å gjenoppta en sak så lenge etterpå er at det er vanskelig å huske så lenge tilbake. Flere vitner har påpekt at de i dag husker lite av den gamle saken, eller at de synes det er vanskelig å skille mellom faktiske minner og det de senere har lest, sett, hørt eller fått fortalt, skriver avisa.

Flere nyheter: