reklame for Sheiken Bowling
Menu
Lyu Xiaojun med gullet han vant i 81-kilosklassen i vektløfting i Tokyo i fjor. Kineseren har testet positivt på EPO. Foto: Luca Bruno, AP / NTB

Tredobbelt OL-mester fra Kina testet positivt på EPO

Den kinesiske vektløfterstjernen Lyu Xiaojun (38), som har tre OL-gull, har testet positivt på EPO. Han ble tatt i en uanmeldt test 30. oktober.

Av NTB | 22.12.2022 20:35:29

Sport: Det opplyser Det internasjonale testbyrået (ITA), som utfører dopingtester for Det internasjonale vektløfterforbundet (IWF).

Lyu er suspendert mens saken hans er under behandling.

I fjor ble Lyu den eldste OL-mester i vektløfting noen gang da han vant mennenes 81-kilosklasse i Tokyo. Han var da 37 år gammel.

Han vant 77-kilosklassen i London-lekene i 2012 og ble flyttet fram fra sølvplass i Rio-lekene i 2016 da vinneren Nijat Rahimov ble diskvalifisert i ettertid for manipulasjon av dopingprøve. Etter å ha lagt på til tre strake OL-gull, sa Lyu at han ville prøve seg igjen i Paris-lekene i 2024.

EPO har vært mye brukt som dopingmiddel i utholdenhetsidretter, men det er tidligere nærmest ukjent i det ellers dopingbelastede vektløftermiljøet.

Lyu er første kinesiske landslagsutøver i vektløfting som tester positivt siden 2015, og den første mannlige løfter siden 2010. Sju av Kinas åtte deltakere i Tokyo-OL vant gull.

(©NTB)