Menu
Irene Schouten tørker gledestårer etter å ha vunnet sitt tredje skøytegull i Beijing-lekene. Foto: Ashley Landis, AP / NTB

Tredje gull for skøytedronningen Schouten

Irene Schouten vant kvinnenes fellesstart på skøyter med en uimotståelig spurt. Canadiske Ivanie Blondin ledet inn på oppløpet, men nederlenderen suste forbi.

Av NTB | 19.02.2022 23:32:02

Sport: Schouten var først over mål på 8.14,73 og kunne juble for sitt tredje gull i Beijing-lekene. Hun avsluttet en ny nederlandsk medaljefest i skøytehallen. Det endte med seks gull, fire sølv og to bronse. I tillegg fikk Nederland to gull, en sølv og en bronse i kortbaneløp.

– Drømmen min var at jeg etter OL kunne kalle meg olympisk mester. Nå har jeg tre gull. Jeg lever drømmen, sa Schouten, som tidligere vant både 3000 og 5000 meter. I tillegg tok hun bronse i lagtempo.

– Fellesstarten er et spill. Det holder ikke alltid å være den raskeste, du må ha flaks også. I dag hadde jeg det. Vanligvis har vi en lagtaktikk, men lagvenninnen min falt, så jeg måtte bare gå for sjansen min.

Blondin måtte nøye seg med sølv, mens italienske Francesca Lollobrigida tok bronse.

– Siden 2002 har jeg målt livet mitt fra OL til OL. I det siste har det vært fra år til år, men denne sporten er livet mitt, sa Pechstein.

Hun fikk sin OL-debut i Albertville i 1992, tok sine første medaljer i Lillehammer to år senere og er den eneste kvinne som har deltatt i åtte vinter-OL. Det kunne vært ni, men hun var utestengt under Vancouver-lekene i 2010.

Nederlandske Marijke Groenewoud falt både i semifinalen og finalen. Hun kjempet seg tilbake til femteplass i sitt semifinaleheat og til 12.-plass i finalen.

Begge de norske kvinnene ble utslått i semifinalen.

– Fysisk gikk det bra, men jeg fikk ikke plass. Det er en annerledes måte å gå, og jeg sliter med å finne plassen min og gå ordentlig på skøyter, sa Bøhm til Discovery.

Hun var nær å ta et spurtpoeng underveis.

– Ikke at det ville hjulpet meg til finale, men det er OL, og da måtte jeg prøve, sa hun.

De norske var i godt selskap. Tittelforsvarer Nana Takagi fra Japan falt i siste sving av den siste semifinalen og ble også utslått.

Den tyske superveteranen Claudia Pechstein gikk inn til 9.-plass tre dager før hun fyller 50 år. Hun ledet fire runder før mål i finalen.

Sofie Karoline Haugen og Marit Fjellanger Bøhm kom til kort i hvert sitt semifinaleheat. Haugen ble hektet av mot slutten av den første semifinalen og gikk i mål på 12.-plass. Bøhm kom inn til 13.-plass i det andre. De åtte beste i hvert heat ble finaleklare.

(©NTB)