Menu
Greenpeace-aksjonister kom seg ut til tankskipet Ust Luga og festet seg til ankerkjettingen. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Tre oljeaksjonister innbrakt under aksjon ved Slagentangen

Tre personer er tatt til arresten under en Greenpeace-aksjon mot et tankskip som forsøker å levere russisk olje til Essos terminal på Slagentangen i Tønsberg.

Av NTB | 25.04.2022 11:46:01

Krig og konflikter: Egentlig skulle flere aksjonister ta seg ut til tankskipet Ust Luga i tre gummibåter, men de ble stanset av politiet på stedet. Rundt fire personer fra Greenpeace kom seg likevel ut i vannet i to kajakker og en gummibåt etter en dragkamp med politiet om båtene.

Andreas Mørkve hos politiet i Sørøst opplyser til NTB at tre personer så langt er innbrakt i forbindelse med aksjonen.

– Disse tre tok seg inn mot kaianlegget til Esso-raffineriet i gummibåter, noe som kan medføre fare. Derfor ble de innbrakt til politiet i tråd med politiloven for brudd på pålegg. Det skal være en 500 meters sikkerhetsradius rundt kaianlegget, sier Mørkve.

Han opplyser at politiet er ute både med båt, personell på land og helikopter.

Inntil videre vil politiet la aksjonistene gjennomføre sin markering, sier han.

– Intensjonen vår er todelt. Vi ønsker at Esso-raffineriet og oljetankeren skal få lov til å fortsette sin lovlige virksomhet. Samtidig skal vi sikre liv og helse opp mot aktivistene. Vi ønsker ikke at noen skal komme til skade, verken raffineriet eller aktivister, sier han.

– Samtidig ønsker vi å ivareta ytringsfriheten og ivareta god dialog. Vi setter ikke hardt mot hardt her. Akkurat nå er det stillstand, så får vi se hvordan det utvikler seg, sier Mørkve.

Han sier de er i kontakt med Greenpeace og har fått beskjed om at aktivistene ikke ønsker å påføre skader på verken materiell eller personer.

– Mest sannsynlig skal skipet losse oljen etter hvert, så da får vi se an utviklingen fram mot det, sier Mørkve.

Aktivistene krever at Norge slutter å importere russisk olje som finansierer Putins krigføring og at tankskipet nektes lossing. I tillegg krever Greenpeace at regjeringen støtter en utvidelse av EUs sanksjonsliste slik at den omfatter all import av russisk olje og gass.

Greenpeace har sendt brev til både Esso og regjeringen med krav om umiddelbar stans i all import og handel med russisk olje og gass.

– Vi har prøvd å få Esso og regjeringen til å ta ansvar, uten å lykkes. Nå har vi ikke noe annet valg enn å bruke sivil ulydighet for å stanse oljetankeren, sier leder Frode Pleym i organisasjonen.

Ifølge Greenpeace er skipet lastet med 95.000 tonn jetparafin, en type olje som brukes til luftfart.

– Kjøpekontrakten ble inngått før Russlands invasjon av Ukraina. Esso Norge har ikke andre kontrakter om kjøp av produkter fra Russland, sa informasjonsdirektør Anne Fougner i Esso.

Hun understreket at lasten ikke er omfattet av gjeldende sanksjoner mot Russland.

18. mars i år ble EUs sanksjoner mot Russland innført i Norge. Det er tiltak som skal begrense handel mellom Norge og Russland med varer og tjenester.

Mørkve sier resten av aksjonistene har lenket seg fast i oljetankerens ankerkjetting, noe som gjør at skipet ikke får beveget seg.

Tankskipet skal levere russisk olje til Esso Norges terminal på Slagentangen i Tønsberg.

Esso Norge bekreftet overfor Dagbladets Børsen i forrige uke at de er mottakeren av oljen fra Russland.

(©NTB)

Flere nyheter: