Menu
Sykehuset Telemark i Skien. Foto: Terje Pedersen / NTB

Tre koronadødsfall i Vinje etter smitte fra sykehus: – Skjult smitte er en stor trussel

Tre koronasmittede eldre er døde i Vinje kommune. Kommunens første tre dødsfall kom da smitte fra sykehuset i Skien kom til grenda.

Av NTB | 11.01.2021 14:53:04

Medisin og helse: I en pressemelding skriver Vinje kommune at det dreier seg om «tre eldre personer, alle med underliggende sykdommer».

Dødsfallene er knyttet til utbruddet i bygda Edland, heter det videre. Ordfører Jon Rikard Kleven sier til Varden at utbruddet oppsto da en Edland-beboer som var innlagt på Sykehuset Telemark i Skien, i slutten av desember tok med seg smitten hjem.

– Dette endte opp i et stort smitteutbrudd som sørget for at det på det meste var 22 smittede innenfor et lite område, sier Kleven.

– Det er nok korrekt, det, sier han på spørsmål om det var smitte derfra som førte til utbruddet i Edland.

Han kaller det skjult smitte. Sykehuset var ikke klar over utbruddet i egne lokaler da smittede pasienter uten symptomer ble skrevet ut.

– Det er alvorlig når smitten sprer seg, og ekstra trist når det rammer eldre og sårbare, sier Kittilsen.

– Vi har jobbet veldig mye internt for å få kontroll på situasjonen, det var et utbrudd som også spredte seg til en gastrokirurgisk sengepost. Vi har testet alle ansatte, vi har testet pasienter. Og vi har hatt dialog med kommunene, sier Kittilsen.

– Det tok ikke så lang tid før vi fikk informert kommunene om risikoen og karantene. Vi var i dialog med kommunene, men her var det dessverre noen pasienter som rakk å forlate avdelingen før vi oppdaget utbruddet. Smitten sprer seg raskt, sier Kittilsen.

På det meste var 150 ansatte i karantene.

– Det var en vekker, og det er det som kan være krevende framover. Den skjulte koronasmitten er det som kommer til å være en stor trussel, sier Kittilsen.

Sykehuset Telemarks kommunikasjonssjef Lars Kittilsen sier til NTB at sykehuset hadde et utbrudd på medisinsk post i desember

Sykehuset har nå kontroll over sitt utbrudd og er i gang med å se på hva som kan læres av situasjonen. Kittilsen kan ikke svare på hvor mange som er blitt smittet utenfor sykehuset.

(©NTB)

Flere nyheter: