Menu
En soldat som ble såret i angrepet, behandles på et militærsykehus i Burkina Fasos hovedstad Ouagadougou. Ifølge den spanske regjeringen ble to spanske journalister drept i angrepet, mens sikkerhetskilder sier at også en ire ble drept. Foto: Sam Mednick / AP / NTB

Tre europeiske journalister drept i Burkina Faso

To spanske og en irsk journalist er drept i et angrep mens de var sammen med en patrulje mot krypskyting i en nasjonalpark i Burkina Faso.

Av NTB | 27.04.2021 22:24:24

Økonomi og næringsliv: De to journalistene, som er fra Nord-Spania, arbeidet med en dokumentarfilm om ulovlig jakt øst i det vestafrikanske landet da de havnet i et bakholdsangrep.

– De verste nyhetene har blitt bekreftet. Alle våre kondolanser går til slektningene og vennene til David Beriáin og Roberto Fraile, som ble drept i Burkina Faso, tvitrer Spanias statsminister Pedro Sánchez.

Beriáin var 43 år gammel, mens Fraile var 47. Begge var veteraner med lang erfaring fra konfliktområder, ifølge nyhetsbyrået AP.

Irlands utenriksdepartement har bare opplyst at de er i kontakt med familien til den irske statsborgeren og bistår med konsulær hjelp.

Minst tre andre er såret, blant dem soldater som prøvde å beskytte utlendingene. En person fra Burkina Faso er savnet etter angrepet som militante islamister mistenkes for å ha stått bak.

Angriperne dukket opp i to pickuper og et titall motorsykler da de angrep patruljen.

De to ble meldt savnet mandag og var ifølge Spanias utenriksminister Arancha González Laya på reise sammen med en gruppe på rundt 40 personer, blant dem skogvoktere og soldater, da de ble angrepet.

Hun sa at de jobbet med en dokumentarfilm om arbeidet som myndighetene i Burkina Faso gjør for å beskytte nasjonalparker og naturressurser mot krypskyting, og forsvare befolkningen som bor i nasjonalparkene.

– Men det er et farlig område, hvor terrorister, banditter og jihadister ofte opererer, sa González Laya.

– Det er svært uheldig, men de tre vestlige ble henrettet av terrorister, sier kilden, ifølge AFP med henvisning til de to spanjolene og den irske mannen.

– Denne tragedien bekrefter hvilke store farer journalister utsetter seg for i Sahel-regionen, sier generalsekretær i Reportere uten grenser, Christophe Deloire.

Det er ikke første gangen utlendinger er rammet i landet. I januar ble en kidnappet prest funnet drept, og i august i fjor ble storimamen i Djibo kidnappet og drept. I 2019 ble en prest i Djibo drept, og i 2018 ble en katolsk misjonær, Cesar Fernandez, drept.

Jihadistene, noen av dem knyttet til al-Qaida og andre til IS Vestafrikansk provins (ISWAP) står bak stadig flere angrep i Burkina Faso. Nesten 1.100 mennesker er hittil drept, og en million er på flukt.

Hele Sahel-regionen bestående av Burkina Faso, Kamerun, Tsjad, Mali, Niger og Nigeria, er hardt rammet av jihadistopprøret.

Terroren og opprørene i området bidrar til dyp fattigdom, klimaendringer, vold og kronisk matmangel, ifølge FNs kontor for humanitær samordning

Millioner av mennesker er på flukt på grunn av usikkerhet og vold som truer menneskerettighetene og det sosiale samholdet.

Sánchez hyller dem som «i likhet med dem, gjør modig og uunnværlig journalistikk fra konfliktområder».

En høytstående sikkerhetskilde opplyser til nyhetsbyrået AFP at de tre vestlige statsborgerne, ble likvidert.

Burkina Faso, som er et av verdens fattigste land, sliter med væpnede islamister som feide inn i landet fra Mali i 2015 etter at landet lenge hadde greid å holde jihadistopprørerne i Sahel unna.

(©NTB)

Flere nyheter: