
Tre dømt og én frikjent for nedskyting av malaysisk passasjerfly over Ukraina i 2014
To russere og en ukrainer er dømt for nedskytingen av et malaysisk passasjerfly over Ukraina i 2014. En russer ble frikjent i saken.
Krig og konflikter: De tre dømmes til livstid in absentia, samt til å betale minst 16 millioner euro i erstatning, ifølge den nederlandske rikskringkasteren NOS.
Alle de 298 menneskene om bord mistet livet da rute MH17 på vei fra Amsterdam til Malaysias hovedstad Kuala Lumpur ble skutt ned med en russiskprodusert Buk-rakett i Øst-Ukraina 17. juli 2014.
196 av ofrene var nederlandske statsborgere.
Det var tre russiske statsborger og en ukrainsk separatist som var tiltalt i saken. En av russerne ble altså frikjent.
Både aktor og de tiltalte har to uker på seg til å anke dommen.
Siden de fire ikke var til stede i retten, ble rettssaken gjennomført i henhold til en kombinasjon av folkeretten og nederlandsk lov, som åpnet for at de kunne stilles for retten in absentia, altså i fravær.
Ifølge tiltalen samarbeidet de fire om å skaffe til veie det russiske BUK-missilet og sette det opp med den hensikt å skyte ned et fly.
To av russerne knyttes til russisk etterretning, mens den tredje er offiser i det russiske forsvaret.
Sammen med ukraineren Leonid Khartjenko, som ledet en separatistisk kampgruppe i Donetsk-regionen, skal de ha skaffet til veie utskytingsrampen for raketten.
Det var også Nederland som ledet den fem år lange etterforskningen, med medvirkning av Malaysia, Belgia, Australia og Ukraina.
Om bord på flyet var også 38 australiere, som var på vei fra Amsterdam til Kuala Lumpur.
Ingen av de tiltalte møtte i rettssaken, som begynte i mars 2020. Det er heller ikke sannsynlig at de dømte vil sone i nær fremtid ettersom de beskyttes av Russland, som hele tiden har benektet at de står bak. I stedet har russerne hevdet at det var ukrainske styrker som skjøt.
Få måneder før nedskytingen hadde Russland annektert Krim-halvøya i Russland, og russiskstøttede separatister var på frammarsj i Øst-Ukraina.
Årsaken til at rettssaken fant sted i Nederland er dels fordi det aktuelle flyet tok av fra Schiphol-flyplassen ved Amsterdam, og dels fordi 196 av de drepte var nederlendere.