reklame for Sheiken Bowling
Menu
I motsetning til innbyggere i mange andre land kan svenskene fortsatt gå på bar og restaurant. Men nå sier tre av fire at de vil ha strengere tiltak for å bremse spredningen av koronaviruset. Foto: TT / NTB scanpix

Vil ha strengere koronatiltak

Tre av fire svensker vil ha flere tiltak for å bremse spredningen av koronaviruset, mens to av fem er positive til et midlertidig portforbud i byene.

Av NTB | 28.04.2020 15:32:46

Økonomi og næringsliv: Det viser en fersk spørreundersøkelse fra Handelshögskolan i Stockholm. Resultatene var klare tirsdag.

Foruten strengere tiltak vil et klart flertall, fire av fem, ha skattelettelser for mindre foretak som taper inntekter, viser undersøkelsen.

Samtidig er kvinner mer positive til strengere tiltak enn menn.

– Hittil er det mest støtte for de mykere metodene, samtidig som mange etterspør flere tiltak. Men dette er et øyeblikksbilde, og opinionen kan endre seg. Situasjonens alvor blir formodentlig avgjørende for hvor langt allmennheten synes vi bør gå, sier forsker Gustav Almqvist ved Handelshögskolan i en pressemelding.

Tirsdag ble det meldt om 81 nye dødsfall i Sverige. Ifølge statsepidemiolog Anders Tegnell ser myndighetene tegn til at koronaepidemien er i ferd med å flate ut.

I dette scenarioet ventes arbeidsløsheten å stige til 10,1 prosent i år og videre til 10,4 prosent i 2021.

I et annet og noe mindre dramatisk scenario faller BNP med 6,9 prosent i år, mens arbeidsledigheten holder seg på nærmere 9 prosent.

Forskerne bak undersøkelsen konkluderer samtidig med at støtten til «myke» metoder som informasjon er større enn for harde metoder som forbud og bøter.

Tirsdag kom det også en advarsel fra den svenske Riksbanken om at koronakrisen i verste fall kan føre til et fall i Sveriges bruttonasjonalprodukt (BNP) på nesten 10 prosent, skriver TT.

(©NTB)

Flere nyheter: