reklame for Utvik Autoservice
Menu
Travhesten Propulsion og trener Daniel Redén etter seier i finalen i Elitloppet på Solvalla. Nå kan de to fratas alle premiepenger. Foto: Henrik Montgomery/TT / NTB

Travsporten skjelver: Superstjerne ribbes trolig for 35 millioner etter nervejuks

Torsdag kan tidenes travskandale være et faktum. 35 millioner kroner får trolig nye eiere etter Propulsion-saken. Norsk hest kan sikre seg ettertraktet tittel.

Av NTB | 28.10.2020 16:23:10

Sport: Det er innkalt til en pressekonferanse i Stockholm der det er satt av to timer. Fem måneder har det tatt å utrede saken. Svenske travmyndigheter er kritisert heftig av mange for treg behandling.

Det står om kjempebeløp og et ødelagt rykte for en av trav-Europas store stjerner de siste årene.

Kort etter at Propulsion hadde vunnet et av verdens mest prestisjetunge travløp, Elitloppet i Stockholm i slutten av mai i år, kom nyheten om at hesten hadde gjennomgått såkalt nervesnitting i sin tid i USA.

Veterinæren som gjennomførte laserinngrepet for flere år siden, har bekreftet historien overfor svenske Travronden.

Det framstår som en gåte at opplysningene ikke er snappet opp tidligere og førte til utestengelse av Propulsion.

Propulsion har travet inn cirka 35 millioner kroner siden han ble kjøpt til Sverige. Det ligger nå an til at alle disse premiepengene inndras og blir fordelt på andre hester i løpene der Propulsion deltok.

Det er spekulert i at hestens eier tilbakebetaler halvparten mens Svensk Travsport tar de andre 50 prosentene.

Nummer to i årets Elitloppet, var norskfødte Cokstile. Mye tyder nå på at han utropes som vinner nesten et halvt år etter løpet. Det gir i så fall den italienske eieren 3 millioner kroner.

Nervesnitting kan bidra til at hester fungerer bedre i løp fordi den blir mindre følsom i høvene. Dette var tilfellet med Propulsion som etter inngrepet ble som en nesten ny hest.

Nervesnitting er lov i Nord-Amerika, og hester kan også gå løp etter et slikt inngrep. I mange andre land, deriblant Norge og Sverige, utelukkes alle hester med en slik historikk fra løp og avlsvirksomhet. Regelverket i Norden gir ingen åpning for tolkning. Nervesnittede dyr får ikke delta.

(©NTB)

Flere nyheter: