Menu
Himmelen er ikke blå for Frode Hamre og norsk travsport om dagen. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Travsporten helt i kne: DNT-sjef er koronasmittet, «livsgrunnlag kan forsvinne»

Norsk travsport er dyp krise på grunn av koronavirus-pandemien. Hester rømmer landet. Mandag fikk DNTs generalsekretær påvist smitte.

Av NTB | 30.03.2020 12:48:28

Sport: Svein Morten Buer leder Det Norske Travselskap (DNT). – Jeg har bare milde symptomer og jobber for fullt hjemmefra, sier han til Trav- og Galopp-Nytt.

Det er cirka 15.000 årsverk i direkte tilknytning til norsk travsport, og næringen opplever nå sin verste periode noen gang.

Travsporten går rundt på grunn av salg av daglige spill via Norsk Rikstoto. Penger fra omsetningen overføres så til blant annet løpspremier. Det er dette som finansierer hverdagen for norske hesteeiere.

Å ha en hest i profesjonell drift koster vanligvis et sted mellom 13.000 og 20.000 kroner i måneden. Opptil 100 hester skal være sendt ut av Norge og til trenere i Sverige bare den siste uka.

Norske hester kan starte i Sverige, men det er kostbart å transportere hestene dit. Det kommer også andre utgifter ved grensepasseringer og innleie av oppassere i Sverige.

– Vi er i en kritisk situasjon der vi risikerer at hestene flyttes til trenere i Sverige og vårt livsgrunnlag i Norge forsvinner, sier Frode Hamre til TGN.

Hamre har i flere år hatt den største trenervirksomheten i Norge.

Norsk Rikstoto er ifølge TGN i en økonomisk hengemyr. Selskapet legger ikke skjul på at det er utfordrende tider.

Men lørdag spilte norske kunder for snaut 20 millioner kroner til løpene i Stockholm via Norsk Rikstotos plattformer.

Både NR, DNT og alle landets travbaner har sendt ut permitteringsvarsler til de aller fleste av sine ansatte.

Alle løp i Norge er nå stoppet. Spillet foregår for det meste til løp i Sverige, der omsetningen nå er rekordhøy. «Hele» verden spiller på svenske løp i mangel av noe annet.

(©NTB)

Flere nyheter: