Menu
Tadej Pogacar var sterkest da den 6. etappen skulle avgjøres i franske Longwy. Han kjørte seg også inn i den gule trøya. Foto: Thibault Camus/ AP/ NTB

Tour-mesteren knuste rivalene – tok over ledertrøya

På en dag der det meste hadde handlet om Wout Van Aert, stjal Tadej Pogacar overskriftene med spurtseier på den 6. etappen i Tour de France.

Av NTB | 07.07.2022 17:46:06

Sport: I duell med rival og landsmann Primoz Roglic trakk sloveneren det lengste strået. Med det tok Pogacar sin første etappeseier i årets Tour de France. Torsdagens triumf var tittelforsvarerens sjuende i det prestisjetunge rittet.

– Det blir bare bedre og bedre for hver gang jeg vinner. Dette var en tung dag, og de første to timene var ekstreme. Jeg tenkte at han (Wout Van Aert) kom til å holde inn til mål, men hovedfeltet var sterkere, sa Pogacar i seiersintervjuet.

Han tråkket seg også inn i den gule ledertrøya. 23-åringen har fått en strålende start i jakten på sin tredje strake sammenlagttittel.

– Jeg er glad for seieren. Alt annet er en bonus. Vi tenker først på den (gule trøya) de neste dagene, sa Pogacar.

Sloveneren leder touren fire sekunder foran Neilson Powless (USA). Den første virkelige sammenlagtrivalen, danske Jonas Vingegaard, ligger 31 sekunder bak ham på 3. -plass. På de neste plassene følger Ineos-trioen Adam Yates, Tom Pidcock og Geraint Thomas, henholdsvis 39, 40 og 46 sekunder bak teten.

Best blant de norske sammenlagt er Edvald Boasson-Hagen. Han er ett minutt og 46 sekunder bak Pogacar.

Boasson-Hagen startet etappen som tredje bestemann i sammendraget (14 sekunder bak Van Aert).

Det var ventet intens kamp om å komme seg av gårde i bruddet. Trioen Toms Skujins, Benoît Cosnefroy og Taco Van Der Hoorn fikk tidlig over ett minutt ned til feltet, men også de ble kjørt inn av et jagende hovedfelt.

Både Boasson-Hagen, Vegard Stake Laengen, Amund Grøndahl Jansen og Andreas Leknessund hadde tydelige planer om å være med i brudd, men ingen av dem lyktes.

Med 65 kilometer til mål var det takk og farvel til danske Fuglsang, og senere måtte også amerikanske Simmons slippe Van Aert.

Til slutt satt lederen i gult alene i front, men med drøye ti kilometer igjen var det over for belgieren.

Fredag skal rytterne gjennom en 176,5 kilometer lang etappe. Den går fra Tomblaine og avsluttes opp fryktinngytende La Planche des Belles Filles. Det knallharde fjellet har vært avslutning for en Tour de France-etappe fem ganger tidligere.

Sist gang var tilbake i 2020-utgaven, da Pogacar overrasket og tok over den gule trøya fra Roglic på den 20. etappen. Den gang var etappen en 36 kilometer lang individuell bakketempo.

Det var imidlertid Van Aert som startet etappen i gult etter å ha forsvart den på imponerende vis dagen før. Belgieren kontrollerte store deler av torsdagens etappe, som bød på 220 kilometer fra belgiske Binche til franske Longwy.

Etter 75 kilometer tok Van Aert saken i egne hender og stakk av gårde sammen med Jakob Fuglsang og Quinn Simmons. Ti kilometer senere var belgieren uheldig da kjedet hoppet av, men han kom seg raskt på sykkelen igjen og hentet raskt igjen bruddkameratene.

(©NTB)

Flere nyheter: