Menu
Thomas Pidcock tråkket jublende over målstreken på toppen av Alpe d'Huez i Tour de France torsdag. Foto: Thibault Camus / AP / NTB

Tour-debutant smadret rivalene opp Alpe d’Huez

Tom Pidcock (22) slo knockout på bruddkonkurrentene opp beryktede Alpe d'Huez. Briten tråkket inn til en populær etappeseier i sitt første Tour de France.

Av NTB | 14.07.2022 18:20:48

Sport: Torsdagens triumf på den 12. etappen var Ineos-rytterens første i verdens største sykkelritt. Han ble den andre briten til å vinne på toppen av Alpe d’Huez. Geraint Thomas var først ut i 2018.

– Å ta en etappeseier i min første Tour de France er ikke verst. Dette er et av de beste øyeblikkene jeg har hatt som syklist. Det er uvirkelig, sa en følelsesladd Pidcock i seiersintervjuet.

Den regjerende OL-mesteren i terrengsykling tok fatt på det beryktede fjellet sammen med Chris Froome, Neilson Powless, Louis Meintjes og Giulio Ciccone.

Ineos-rytteren klarte likevel å holde solid avstand til Meintjes, og kunne til slutt feire en etterlengtet opptur for laget som har norske Gabriel Rasch som sportsdirektør. Seiersmarginen var på 48 sekunder.

– Å kjøre slalåm mellom flagg, armer og alt mulig, kan du ikke oppleve noe annet sted enn opp til Alpe d’Huez, sa Pidcock og siktet til den enorme folkemengden på vei opp til målstreken.

Froome var i mål som nummer tre og ble slått med litt over to minutter. Det var et etterlengtet toppresultat for den firedobbelte Tour de France-vinneren.

Andreas Leknessund imponerte på torsdagens harde etappe. Han satt med feltet helt inn i den siste stigningen. Tromsøværingen trillet inn til en 48. -plass, drøye 19 minutter bak vinnende Pidcock.

Med tre kilometer til mål forsøkte tittelforsvarer Tadej Pogacar å rykke ifra sammenlagtleder Jonas Vingegaard, men dansken hadde få problemer med å følge sloveneren. De var begge 3.23 minutter bak vinnertiden.

I sammenlagtkampen falt Romain Bardet ned til en 4.-plass, mens Pogacar klatret opp til en 2. -plass med Geraint Thomas like bak. Avstanden mellom ledende Vingegaard og Pogacar er fortsatt 2 minutter og 22 sekunder.

Med drøye ti kilometer til toppen satte Pidcock inn et voldsomt støt, og med det vinket han farvel til tre av bruddrivalene. Meintjes klarte å stabilisere avstanden til briten i front, og sørafrikaneren tok opp jakten på Pidcock.

Hovedfeltet tråkket inn i Alpe d’Huez nesten seks minutter bak bruddet, og sammenlagtkanonene var derfor aldri i nærheten av å kjempe om etappeseieren.

(©NTB)