Menu
Folk bryter portforbudet for å spille volleyball på Ramlet al-Baida-stranda i Beirut torsdag. Foto: Hussein Malla / AP / NTB

Totalt portforbud i ytterligere to uker i Libanon

Portforbudet som har rådet døgnet rundt i Libanon den siste uka, forlenges med ytterligere to uker i håp om å dempe en eksplosiv smitteøkning.

Av NTB | 21.01.2021 23:08:09

Medisin og helse: Libanesiske leger har bedt myndighetene om å forlenge nedstengingen som i utgangspunktet bare skulle vare i en uke og viser til at helsevesenet er i ferd med å kollapse.

– Den totale nedstengingen forlenges til 8. februar, opplyser Libanons øverste sikkerhetsorgan torsdag.

Portforbudet, som innebærer at folk bare får handle dagligvarer om de får dem levert hjem, skulle i utgangspunktet vare til 25. januar.

Men de daglige smittetallene er fremdeles eksepsjonelt høye, og dødstallene øker kraftig.

Torsdag ble det satt rekord med 67 koronadødsfall på ett døgn i landet med 6,8 millioner innbyggere. Totalt er det påvist nesten 270.000 smittetilfeller og 2.151 dødsfall siden februar 2020.

Sykehusenes intensivavdelinger er nesten fulle. 91 prosent av kapasiteten er oppbrukt på landsbasis, 97 prosent i Beirut, opplyste WHO onsdag.

Pandemien er nå ute av kontroll i Libanon, fastslår sjefen for landets største statlige sykehus, Firass Abiad, som støtter portforbudet.

Smittetallene gikk til værs etter at libanesiske familier samlet seg til høytidsfeiringer på tampen av fjoråret. Myndighetene hadde da tillatt at barene holdt åpent til klokka 3 på natta, på tross av advarsler fra helseeksperter.

Libanon mottar etter planen de første vaksinedosene først i februar. Alt før pandemien var landet i dyp økonomisk krise, og over halve befolkningen lever nå i fattigdom.

(©NTB)

Flere nyheter: